Kreeka kokkupõrkekursil kreeditoridega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka radikaalse vasakpartei juht Alexis Tsipras
Kreeka radikaalse vasakpartei juht Alexis Tsipras Foto: SCANPIX

Kreeka on kokkupõrkekursil rahvusvaheliste võlausaldajatega: valimistel teiseks tulnud radikaalne vasakpartei nõuab abipaketist tuleneva «barbaarse» kasinuskava kõrvaldamist ning seab küsimärgi alla riigi tuleviku euroalas.

Syriza partei 38-aastane eestvedaja Alexis Tsipras on esitanud konservatiividele ja sotsidele 5-punktilise koalitsiooniplaani, mis näeb ette puudujäägi kärpimiseks mõeldud eelarve- ja struktuursete meetmete tühistamist.

Asjade arengusse sekkus enneolematult järsult Euroopa Keskpanga (EKP) juhatuse liige Jörg Asmussen, kes tõstatas esmakordselt Kreeka euroalast väljumise küsimuse – võimaluse, millest EKP seni avalikkuse ees on vaikinud.

«Kreeka peab mõistma, et kui nad tahavad euroala liikmeks jääda, pole kokkulepitud programmile mingeid alternatiive,» ütles Asmussen Saksa ärilehele Handelsblattile.

Kreeka väljumise hirm andis hoobi finantsturgudele.

Aktsiaturud kukkusid kogu Euroopas, USA S&P 500 indeks langes börsipäeva keskel kahe kuu rekordmadalusse.

Investorid asusid ostma USA, Saksa ja Briti riigivõlakirju.

Syriza edestas pühapäevastel valimistel sotsialistlikku Pasok parteid ja napsas 16,78 protsenti häältest (sotside 13,18 vastu).

«Valijad hülgasid abipaketi barbaarsed klauslid; nad hülgasid parteid, mis neid toetavad. Seega on valijad sisuliselt tühistanud [riigitöötajate] vallandamised ja täiendavad kulukärped,» ütles Tsipras.
Tsipras rebiks tükkideks Kreeka teise 174 miljardi eurose päästepaketi, võtaks pangandussektori «riigi kontrolli alla», tühistaks tööjõureformid ja kuulutaks moratooriumi rahvusvahelistele võlamaksetele.

Tsiprasel on kolm päeva koalitsioonivalitsuse moodustamiseks.
Analüütikute hinnangul hülgavad konservatiivne Uus Demokraatia ja Pasok Tsiprase plaanid hoobilt – mis tähendaks kordusvalimisi juunis.

Ühtlasi usuvad analüütikud, et Tsipras sihib juunikuistel valimistel esikohta, võttes karmi kursi ELi ja IMFi poolt nõutud reformide vastu ja euroalast väljumise poolt.

Syriza poolt hääletasid massiliselt noored töötud kreeklased, aga ka füüsilisest isikust ettevõtjad (kes on oma suletud elukutsete avamise vastu) ja vanemad vasakpoolsed, kes seisavad silmitsi täiendavate pensionikärbetega.

«Mõned ütlevad, et valimistel väljendati lihtsalt viha. Kaugeltki mitte. See oli küps ja teadlik valik,» teatas Tsipras.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles