Ross: palgalangused ei muuda Eestit odava tööjõu riigiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Ehkki palgakulude vähendamine on Eesti ettevõttete jaoks oluline, ei pea see tähendama Eesti muutumist taas odava tööjõuga riigiks, kinnitas Eesti Panga asepresident Märten Ross.


«Eesmärk pole mitte odava tööjõuga riigiks muutumine, küsimus on selles, kuidas palgad ja tootlikkus omavahel kokku jooksma hakkavad,» sõnas Ross. «Globaalsest stressist läbi purjetamiseks on oluline, kas suudame olla paindlikud.»

Rossi kinnitusel on positiivseid märke sellest praeguseks juba näha. «Kuus kuud pole meil hinnatõusu praktiliselt olnud,» tõi ta näiteks.

Keskpanga asepresidendi kinnitusel tähendaks eksportturgude püsivam langus 10-20 protsendi võrra ka Eesti majanduse jaoks umbes samasse suurusjärku ulatuvate käivete ja tulude vähenemist. Ainus võimalus seda vältida on Rossi sõnul tõsta tootlikkust teistest kiiremini ning kiirendada ka ettevõtete ümberkorraldamist.

Keskpanga kinnitusel tähendab see ka nõrgemate ettevõtete kadumist turult, mida ei tohiks kunstlikult takistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles