Jürgen Ligi: olen lähtunud Eesti huvidest

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder ja rahandusminister Jürgen Ligi
Õiguskantsler Indrek Teder ja rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Margus Ansu

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles teisipäeval riigikohtu istungil, et ESMga liitumine on Eestile hädavajalik, see tugevdab meie rahandust ning pole põhiseadusega vastuolus.

Ligi ütles, et ei taha hakata õiguskantsleriga vaidlema koloniseerimise üle, kuid on sunnitud. Kuigi telekaamera ees surus Ligi Tederil rõõmsa näoga kätt, siis selja pöörates ei hakanud ta oma pahameelt Tederi sõnade üle varjama. Teder nimelt ütles oma kõnes, et ESMi leping sarnaneb väikeste riikide koloniseerimisega, kui suured riigid hakkavad nende eest otsuseid tegema.

«Olen lähtunud vaid rahvuslikest huvidest,» kinnitas Ligi kohtu ees. «Väikese riigina sõltume rahvusvahelisest koostööst.»

Ligi ütles, et Eesti valitsus lähtub oma poliitikas põhimõttest, et jänest ei sõida. Minister toonitas, et finantsstabiilsuse tagamiseks on tähtis, et ka Eesti panustab selle nimel.

«ESMi asutamisleping on kooskõlas meie põhimõtete , huvide ja põhiseadusega,» kinnitas Ligi.

Ligi tuletas meelde, et Eesti suutis ESM lepingus saavutada endale esialgsest soodsam kapitalivõti.

«Meid ei võetud kuulda, aga päevad läksid, leidsime liitlased ja asi õnnestus,» ütles Ligi.

Ligi toonitas, et kuigi üksi ei saa Eesti kiirmenetluses otsuseid blokeerida, siis koos liitlastega on see alati võimalik. Ligi märkis, et Eesti lähedane liitlane euroliidus on Saksamaa. Kaht riiki ühendab sarnane kultuur ja range eelarvepoliitika.

Ligi kinnitas, et tõenäosus, et peaksime kogu garantii korraga välja maksma, on väga väike.

«Ei kehti väide, et 3-7 päeva puhul sajab ESMi nõue sisse, maksimum summa nõue kehtib, kui kõik on untsus, kui keegi ei maksa võlgu tagasi, ja mitte ükski riik ega ka mõni AAA reitinguga riigist ei panusta midagi, sel juhul nõutakse sisse suurim võimalik garantii,» kinnitas Ligi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles