Ökonomistid ennustavad Kreekale ummikteed ja rahaliidust lahkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka fännid.
Kreeka fännid. Foto: SCANPIX

Kreeka ebamäärane valimistulemus tähendab mõne ökonomisti hinnangul Kreekale ummikteed ja võib lõppeda ka rahaliidust lahkumisega, kirjutavad Euroopa meediaväljaanded.

Kuna Kreeka suurimad parteid ja säästuprogrammi toetavad Uus Demokraatia ja sotsialistlik Pasok ei saanud parlamendis enamust, tuleb neil teha poliitilisi kompromisse erakondadega, mis jäika säästuprogrammi ei toeta. Kuid valitsuse loomise kõnelused võivad ka läbi kukkuda, mis kahandaks usaldust kogu eurotsooni vastu, ütles Nordea panga peaökonomist Roger Wessman Taloussanomatele.

Tema sõnul on juba praegu näha, kuidas ebakindluse tõttu põgenevad hoiused Kreeka pankadest välismaale. Seetõttu peavad riigi pangad hankima rohkem raha Euroopa Keskpangalt (EKP), aga ei ole teada, kui kaua see võib jätkuda.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), Euroopa Liit (EL) ja EKP soovivad, et Kreeka täidaks märtsis sõlmitud 130 miljardi euro suuruse abipaketi tingimusi, see aitaks Kreekat 2014. aastani. Aga kui põhilised parteid ei saa valitsust kokku, võibki olla ummiktee käes, ütles Wessman.

Oma pessimistlike vaadete poolest tuntud USA ökonomist Nouriel Roubini tõdes Twitteris, et Kreeka kaootiline valimistulemus võib sundida riigi rahaliidust lahkuma.

«Kreeka püsimine rahaliidus on ohus ning lisaks kätkeb see naaberriikidele kriisi leviku võimalusi,» ütles Roubini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles