Josing: rõivaid on soodsam osta Londonis või Berliinis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing
Marje Josing Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi Eesti hinnatase on endiselt veerandi jagu allapoole Euroopa Liidu keskmist, on konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul riideid ja elektroonikat teinekord jõukamatest liikmesriikidest soodsam osta.

Eks selle määrab konkurents ja turu maht, aga eks ta mõttekoht ole,» rääkis Josing ETK aastapäeva konverentsil.

Eesti hinnatase on praegu 75 protsenti Euroopa Liidu keskmisest, samas ei ole teps mitte kõik hinnad Eestis soodsamad kui naabrite juures. Näiteks riiete hind on Eestis Euroopa Liidu keskmisega sama tasemel, ülisuuri allahindlusi kohtab Eestis aga harvem.

Euroopa keskmisest soodsam on Eestis aga toit, tubakas ja alkohol.

Hinnaerinevused liikmesriikides on väga suured, keskmiselt on hinnad kõige kallimad Taanis, kus need on koguni 43 protsenti ülevalpool Euroopa Liidu keskmist. Keskmisest tublisti kõrgemad on hinnad ka teistes Põhjamaades ning hindade ühtlustumine naabritega on Eestis olnud üks Euroopa Liidu kiiremaid.

«Konvergents on kiire, oleme üks kiirema inflatsiooniga riike Euroopas. See on kindlasti tegur, mis mõjutab ka palgakulu. Inimene tuleb kõrgemat töötasu küsima, kui ta tunneb, et ta ei saa olemasoleva rahaga lihtsalt hakkama,» märkis Josing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles