Vitsur: püsib ainult valitsus, keda pangad usaldavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francois Hollande
Francois Hollande Foto: SCANPIX

Pankade usaldus on riigipeade jaoks sama oluline kui rahva usaldus, kinnitas arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.

Euroopas ei ole inimesed nõus ilma meelepahata taluma säästurežiimi. Näitena võib tuua Prantsusmaa, kus valimised võitis vasakpoolne François Hollande. «Merkel ähvardas juba Prantsuse uut presidenti, et küll pangad nelja kuuga talle mõistuse pähe panevad,» rääkis Vitsur ja meenutas, et ka Kreekas sai võimul püsida ainult see valitsus, keda pangad soosisid.

«Vaatame, kes kirjutab Prantsusmaale programmi. Kui palju president suudab oma programmi täita?»

Nimelt ei saa maailmas, kus üha enam mängureegleid on paika pandud riikide üleselt, rääkida enam demokraatiast traditsioonilises tähenduses. Näiteks Euroopa Liiduga ühinedes tuli Eestil suur osa regulatsioone lihtsalt, ilma pikema aruteluta, üle võtta.

Nukral tõdemusel on aga ka helgem pool, kuna üleilmne koostöö ei ole ilma ühiste reegliteta lihtsalt võimalik.

«Selleks, et praegune kergelt krigisev mehhanism saaks edasi töötada, on vaja harmoniseerimisega edasi minna. Vaba majandus, vabade ja sõltumatute subjektide vahel saab toimida, kui reeglid on head, õiged ja neid austatakse,» ütles Vitsur.

Kui mängureegleid ei täpsustata, siis seisavad maailmal ees kaubandussõjad ja protektsionism, mis on eriti valulik väikese ja avatud Eesti jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles