Eurovolinik: ACTA on sisuliselt surnud

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni digitaalarengu volinik Neelie Kroes.
Euroopa Komisjoni digitaalarengu volinik Neelie Kroes. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni digitaalarengu volinik Neelie Kroes tunnistas konverentsil Berliinis, et tänu tugevale vastuseisule elame nüüd tõenäoliselt ilma ACTA ja SOPAta maailmas.

Volinik tunnistas, et ACTA on sisuliselt surnud, kirjutas The Wall Street Journali tehnoloogiablogi.

Tema pressiesindaja kinnitas, et see tähendab tõika, et säärane ongi poliitiline reaalsus ning võitlus on lõppenud.

«Oleme hiljuti näinud, kui mitmed tuhanded inimesed on olnud valmis nende reeglite vastu protestima, mis tunduvad neile piiravat interneti avatust ja innovatsiooni,» rääkis Kroes konverentsil.

«See on uus ja tugev poliitiline hääl ning kui avatusele suunatud jõudu ma tunnustan seda, kuigi ei pruugi nõustuda kõigega, mida see iga üksiku teema kohta ütleb,» lisas volinik.

«Elame nüüd tõenäoliselt maailmas, kus pole ACTAt ja SOPAt,» tunnistas digitaalarengu volinik.

Selles esinemises on nähtud vaikset tunnistust sellest, et vastuolulise kaubandusleppega ei minda edasi. Üle Euroopa tuhandeid tänavatele protestima toonud võltsimisvastase kaubandusleppe kehtimahakkamiseks peaksid selle ratifitseerima kõik osapooled ning lisaks Euroopa Parlament. Viimane aga paistab praeguses valguses äärmiselt ebatõenäoline.

Kolm neljast suuremast Europarlamendi poliitilisest fraktsioonist on juba sõna võtnud ACTA vastu.

Euroopa Liberaalide ja Reformiparteide Grupi president, Belgia endine peaminister Guy Verhofstadt on öelnud, et ACTA ei paku piisavat tasakaalu intellektuaalse omandi kaitse ja põhivabaduste vahel. Kuna seda seisukohta toetavad ka Euroopa sotsialistide ja roheliste fraktsioonid, pole ACTA läbiminek Europarlamendis enam väga tõenäoline.

Vaid parlamendi suurim, konservatiivseid ja kristlik-demokraatlikke erakondi ühendav Euroopa Rahvapartei fraktsioon pole ACTA küsimuses seisukohta kujundanud.

Euroopa Komisjon on soovitanud parlamendil ACTA üle hääletamisega oodata, kuni Euroopa Kohus pakti õiguspärasuse kohta otsuse langetab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles