ESMi arutelul riigikohtus osalevad kolm ministrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Riigikohus asub 8. mail ehk järgmise nädala teisipäeval toimuval istungil arutama Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu võimalikku vastuolu põhiseadusega, istungil osalevad nii justiits-, rahandus- kui ka välisminister.

«Istungi juhatab sisse riigikohtu esimees. Seejärel saab sõna taotluse esitanud õiguskantsler ning seejärel teised menetlusosalised ja kaasatud eksperdid. Istungil osalevad ka justiitsminister, rahandusminister ja välisminister,» selgitas riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Eveli Kuklane BNSile.

Kõik nimetatud võtavad istungil eelduslikult ka sõna. «Päris kõik eksperdid pole praeguseks kinnitanud, kas nad istungil osalevad,» lisas Kuklane.

Kohtunikel on menetlusosalistele võimalik esitada ka täiendavaid küsimusi.

Tõenäoliselt lõpeb istung juba 8. mail, kuid võib jätkuda ka järgmisel päeval. Korraldav istung toimub esmaspäeval ehk 7. mail.

Õiguskantsler esitas oma taotluse riigikohtule 12. märtsil. Põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seaduse järgi teeb riigikohus otsuse nelja kuu jooksul alates taotluse saamisest.

Teder taotleb riigikohtult, et see tunnistaks põhiseadusega vastuolevaks ESMi asutamislepingu sätte, mis võimaldab erandjuhtudel teha otsuseid ESMi liikmesriikidele finantstoetuse andmise kohta kiirmenetluse korras riikide 85-protsendilise häälteenamusega.

Oma arvamuse ESMi asutamislepingu kohta on riigikohtule esitanud välis- ja rahandusministeerium, Eesti Pank ning mitmed õiguseksperdid. Valitsuse arvamuse lepingu põhiseaduspärasuse kohta esitas riigikohtule justiitsminister.  

Valitsus kiitis heaks ja allkirjast ESMi asutamislepingu selle aasta veebruaris. Peaminister Andrus Ansip on öelnud, et enne kohtuvaidluse ärapidamist ESMi asutamislepingu menetlemisega riigikogus edasi minna pole mõistlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles