Kodulaenuga tuludeklareerijad peavad teadma kinnistunumbrit

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RIKi e-kinnistusraamat.
RIKi e-kinnistusraamat. Foto: RIK
Kodulaenu võtnud inimestel tuleb sel aastal tuludeklaratsiooni esitades sisestada ka oma kinnistu number.

Koos teatega, et tulude deklareerimine e-maksuametis algas eile kella 18st, läks liikvele ka kodulaenuvõtjaile mõeldud soovitus: vajalikud andmed saab RIKi leheküljelt.

Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse kommunikatsioonijuhi Katrin Pärgmäe sõnul kohkuvad kinnistu numbrit RIKist otsima läinud tuludeklareerijad arvatavasti ära, kuna osa andmetest on seal tasulised ja päringu tegemine üpris keeruline.

Kiirem ja mugavam on kinnistu numbrit otsida portaalist Eesti.ee.

«Kui portaali sisse logida ja valida lipik Kodanikule, on esilehe allservas loetelu X-tee teenused. Selle esimese tulba keskelt leiab kinnistusregistri andmekogu, mis näitab kõiki selle inimesega seotud kinnistuid,» kirjeldas Pärgmäe lihtsamat viisi.

Ingmar Vali RIKist lisas selgituseks, et nende portaal on eelkõige mõeldud võõraste kinnistute andmetega tutvumiseks, mis on oluline näiteks uue kodu soetamisel. RIKi e-kinnistusraamatus saab muu hulgas vaadata, kes on kinnistu omanik ja kas sellega on seotud hüpoteeke, eriõigusi või piiranguid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles