Dubai teisel katsel allveehotelliga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veealune restoran
Veealune restoran Foto: SCANPIX

Dubai teatas plaanidest ehitada veealune hotell – märk sellest, et emiraat on heitnud endalt finantskriisi ja pöördub tagasi oma õitsenguaja grandioossuste juurde.

Hotelli ehituseks on Šveitsi BIG InvestConsultiga sõlminud eksklusiivse ehituslepingu laevaehitusfirma Drydocks World.

Otsekui veealustest- ja pealsetest ketastest koosnevas hotellis oleksid toad vaatega mereasukate elule-olule.

Vastavalt lepingule oleks Drydocks peatöövõtja ka edasiste allveehotellide rajamisel Lähis-Itta.
«Meie oskusteave puudutab tulevikustrateegiate arendamist ehitustehnoloogia arenduse vallas, pidades eriliselt silmas uudseid projekte merendussektoris,» ütles Drydocksi nõukogu esimees Khamis Juma Buamim.

Veealuse hotelli plaanid – nimega Hydropolis – olid Dubais ka enne sealset 2009. aasta finantskriisi, aga see projekt läks vett vedama.

«Loomulikult pole see esimene kord, kui Dubaisse saabub tehnoloogia-müügimees. Ja kui see projekt ära vajub, pole ka see esimene kord,» ütles Al Manakhi toimetaja Todd Reisz, kes tegeleb Pärsia lahe arendusprojektide uuringutega.

Teade toob meelde mälestused üsna hullumeelsetest skeemidest, mis linnas kinnisvarabuumi ajal kokku unistati. Mull lõhkes 2009. aastal plahvatusega, mis paiskas emiraadi maksejõuetuse veerele.
Riiklik konglomeraat Dubai World – Drydocksi omanik – sattus finantskriisi rataste vahele oma valesti kalkuleeritud välismaiste ostude ja ambitsioonikate merre plaanitud projektidega.

Mõned neist on ka valminud: näiteks üks Dubai kalleimaid elukohti, palmikujuline tehissaarestik Palm Jumeirah, ning ka raskustes projekt World – kontinentide kujuline arhipelaag.

The Universe – tehissaared, mis kujutanuks Päikesesüsteemi ja Linnuteed, joonistest kaugemale ei jõudnud.
Dubai World sai alles mullu joone alla 25 miljardi dollarisele restruktureerimis-diilile oma kreeditoridega.

Drydocks ise on pankrotikaitse all. Tuleval nädalal toimub kohtuistung, mille tulemusel firma loodab kehtestada oma kreeditoridele 2,2 miljardi dollarise laenude restruktureerimise.

Laevade ja naftaplatvormide remondiga tegelev firma loodab, et saab tänu restruktureerimisele taas kasvuplaanidele keskenduda.

Drydocks usub, et kavandatava hotelli veealused osad sobivad neile hästi, kuna kasutatud tehnoloogia meenutab teatud naftaplatvormide osi – mis on nende põhiäri.

Lepingu taustaks on kasvav turistide vool emiraati. Mullu tõmbasid Dubai plaažid ja ostukesused ligi 9,3 miljonit külastajat – astudes juba Egiptuse kandadele, kus turism poliitiliste rahutuste tõttu kannatab.

Hotellid, eriti merevaatega korpused, olid pungil täis turiste, kes vältisid nn Araabia kevadest räsitud riike.

Majanduse taastudes peab emiraat teisigi suuri tulevikuplaane. Linna kogenuim kinnisvaraarendaja Emaar kavatseb ehitada ooperiteatri ja kaasaegse kunsti muuseumi, mis paikneks maailma kõrgeima torni Burj Khalifa külje all.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles