Merkel tahab võiduka prantslasega kohe kokku saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande'i ja Nicolas Sarkozy valimisplakatid Pariisis.
François Hollande'i ja Nicolas Sarkozy valimisplakatid Pariisis. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel loodab kohtuda järgmise Prantsuse presidendiga ühe päeva jooksul pärast viimase ametissevannutamist, kuu lõpus peaks aga leidma aset mitteametlik Euroopa tippkohtumine, ütlesid Berliini ja Brüsseli ametnikud.

Eesmärgiks on arutada võimalikult kiiresti läbi euroala plaanid, kui võitjaks peaks osutuma sotsialistide kandidaat François Hollande – nagu enamik arvamusküsitlusi näitab.

Välistamata küll praeguse presidendi Nicolas Sarkozy tagasivalimist, valmistuvad Euroopa valitsused juba režiimimuutuseks Pariisis, mis võib paisata segi nende suure vaevaga kokkulepitud kriisijuhtimise kavad.

Hollande’i võit põhjustaks suurt kohmetust Merkelile, kes lubas end avalikult Sarkozy kampaaniale appi. Prantsuse president tühistas hiljem oma kutse, kui taipas, et võiks sellega pigem hääli kaotada.

Oma kampaania alguses kuulutas Sarkozy jõuliselt, et Prantsusmaa majandus- ja äristrateegia tuleb muuta «saksapärasemaks».

Berliin on eriliselt mures, et finantsturgusid võib oodata ees pikem ebakindluse periood, kuna Hollande nõuab euroala eelarvepakti «ülevaatamist» ja sellele kasvumeetmete lisamist.

Merkel on öelnud järsult, et pakt ülevaatamisele ei kuulu.

Brüsseli ametnikud töötavad aga juba «kasvupakti» kallal, millega kannustada euroala mahajääjaid.

Kõrgete euroametnike sõnutsi muutus debati toon niipea, kui Hollande’i võit kuju hakkas võtma. Tolm olevat pühitud mitmetelt kasvupoliitikatelt, mis juba mõnda aega Brüsseli riiulitel paremaid päevi ootasid.

Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy kutsub üleskerkivate küsimuste arutamiseks kuu aja jooksul kokku mitteametliku tippkohtumise.

Saksa valitsus kardab, et Hollande hakkab nõudma «vana head kulukava», mille jaoks euroala valitsused raha kokku peaksid laenama – just nüüd, kui kõik üritavad laenukoormust ja eelarvepuudujääke kärpida.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles