Eesti põllumehi ähvardab toetuse vähenemine

Sulev Valner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir Valdor Seeder
Põllumajandusminister Helir Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

Vastavalt liitumistingimustele on 2012 viimane aasta, kui Eesti tohib maksta oma põllumeeste eurotoetustele riigisisest juurdemakset (nn top-up). «Sama puudutab kõiki 2004. aastal liitunud riike, nii et see ei ole meie erisus või et oleme midagi maha maganud,» ütleb põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.


Ehkki Euroopa Liidu eelarvest saadava otsetoetuse määr järgmisel aastal pisut kasvab, ei kata see kasv ära top-up’i kadumist, mis moodustas seni põllumeeste toetuste summast pea kolmandiku. See tähendab, et toetuste kogumaht väheneb.

Kaotavad just nimelt päris põllumehed, samas kui nn niitmistoetuse taotlejad, kelle kogu põllumajandustegevus piirdubki kord aastas oma maa niitmisega, seda lisamakset nagunii ei saanud.

Balti riigid on teema Euroopa Liidus püstitanud, aga Euroopa Komisjoni vastust seni pole. «Ei ole ka mingit indikatsiooni, milline vastus tulla võiks,» tõdeb Seeder ja arvab, et tõenäosus luba saada on väga väike. «Ega meil selles küsimuses Euroopas palju aktiivseid toetajaid ei ole.»

Europarlamendi liige Ivari Padar teab, et eestlaste ja lätlaste soov lubada maksta riigisisest lisamakset ehk top-up’i ka 2013. aastal tuleb põllumajanduskomisjonis 8. mail arutusele.

«Rääkisin just pikalt sel teemal Portugali endise põllumajandusministriga, kes on üks teema raportööre. Usun, et see läheb läbi. Igal juhul on Eesti valitsusel mõistlik selle võimalusega tuleva aasta eelarve tegemisel arvestada,» on eurosaadik optimistlikum.

Kas Eesti riik ise on valmis oma põllumeestele lisatoetust maksma, kui see õigus saadakse?

Seederi sõnul on tema ministeerium tuleva aasta eelarve koostamisel esitanud taotluse arvestusega, et saadakse luba maksta top-up’i tänavusel tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles