Estonian Airi lennuki nimeks saab tuuletallaja

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi uued lennukid hakkavad kandma Eesti lindude nimesid.
Estonian Airi uued lennukid hakkavad kandma Eesti lindude nimesid. Foto: Estonian Air

Tuuletallaja, sinirind, suitsupääsuke ja jäälind – neid nimesid hakkavad kandma hiljuti Estonian Airi lennukiparki lisandunud neli esimest Embraeri.

Varsti kleebitakse välja valitud lindude nimed koos ladinakeelsete vastetega ka lennukitele, teatab Estonian Air oma Facebooki lehel.  Järgmisel aastal lisanduvad lennumasinad saavad oma nimed pingereas populaarsuselt järgmistel kohtadel olevate nimede hulgast. Kampaanias osales kokku ligi 12 000 inimest.

Nimekonkurss toimus kahes osas ning koostöös Eesti Ornitoloogiaühinguga. Kuni 1. mai õhtuni sai Estonian Airi kodulehel esitada Eesti linnustikku kuuluvate lindude nimevariante. Nende hulgast valis Eesti Ornitoloogiaühingu ja Estonian Airi liikmetest koosnev žürii välja 20 kõige sobivamat kandidaati, kelle kasuks sai hääletada 3. mai pärastlõunani.

«Elav osavõtt Estonian Airi uutele õhusõidukitele nimepanemisest näitas inimeste suurt huvi lennukite, lindude kui ka lendamise vastu. Tore oli tulemuste kokkuvõtteid tehes tõdeda, et hääletajate lemmikute seas leidus nii vanu tuttavaid linnunimesid kui ka uusi ja säravaid tegijaid,» ütles Mati Kose Eesti Ornitoloogiaühingust.

3. mai õhtul loositi kõigi nimepakkujate ja hääletajate vahel välja neli inimest, kes saavad auhinnaks Estonian Airi edasi-tagasi lennupiletid vabalt valitud sihtkohta. Võitjatega võetakse ühendust.

 Lõppvoorus olnud nimede esikümme on järgmine:
1. Tuuletallaja 2834
2. Sinirind 1501
3. Suitsupääsuke 1455
4. Jäälind 1444
5. Peoleo 1041
6. Hõbehaigur 1012
7. Piiritaja 1003
8. Pistrik 837
9. Ööbik 780
10. Merikotkas 749

Lindude tutvustus

Tuuletallaja - rahvapäraselt tallaja või tuuleveskikull. Ta valib elukohaks tavaliselt mõne metsatukkade ja avamaastikega vaheldusrikka piirkonna. Pesitsedes vanades vareslaste pesades, veedab tuuletallaja valdava osa ajast põldude, niitude, rohumaade ja teiste avamaastike kohal lenneldes saaki varitsedes (tuult tallates). Saagiks olevaid närilisi aitab sellisel paigallennul tabada hea kuulmine ning nägemine.

Sinirind - öeldakse, et sinirind on kauneim ööbikute perekonna lind, kelle väline ilu ja vaheldusrikas ent vaikne ja vähetuntud laul on omavahel tasakaalus. Sagedaimad elupaigad on talle põõsaniidud, põõsasood ja luhad ja roostikuservad. Tegutsedes oma lemmikelupaikades, varjab end vajadusel osavalt maapinnalähedases tihedas taimestikus.

Suitsupääsuke - Eesti rahvuslind ning ühtlasi ka Estonian Airi ja Eesti Ornitoloogiaühingu vapilind. Üks sagedamini taluõuedes kohatav lind. Oma reipa kädistava midli-madli-lauluga on ta inimese suureks sõbraks saanud kui suvise päevasooja saadik, usaldatav ilmaprohvet ja talupere õnnelind. Pikalt rändeteelt koju kindla tagasipöördumise sümbolina sobib pääsuke hästi ka lennureisijate saatjaks.

Jäälind - värvikas lind, kelle kiire lend laseb kalliskivina välgatada rohekassinistel ning punastel toonidel. Jäälind elutseb puhtaveeliste ojade ja teiste veekogude kallastel, mille järsakseintesse rajab meetrise tunneliga pesa. Toiduks olevaid väiksemaid kalu püüab jäälind nende tabamiseks kõrgemalt varistuskohalt äkiliselt vette sukeldudes.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles