Facebook hindab oma väärtuseks 96 miljardit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki asutaja, suuromanik ja tegevjuht Mark Zuckerberg.
Facebooki asutaja, suuromanik ja tegevjuht Mark Zuckerberg. Foto: SCANPIX

Kaheksa aasta vanune suhtlusportaalifirma Facebook usub, et ettevõtte väärtus võib olla kuni 96 miljardit dollarit, mis oleks rekordväärtusega börsidebüüt USA ajaloos, kirjutab The Wall Street Journal

Kauaoodatus Facebooki aktsiate avalik esmaemissioon (IPO) toimub 18. mail ning väärtpaberite märkimise hinnavahemik on 28 kuni 35 dollarit aktsia, mis teeb ettevõtte väärtuseks 77 kuni 96 miljardit dollarit.

«Nii grandioosset IPO-t pole me kindlasti mitte kunagi näinud,» ütles Reutersile IPOde nõustamisfirma Class V Group juht Lise Buyer. «Küsimus on selles, et ettevõte on juba suur ning kaasates nii palju raha tekib küsimus kui palju helgeid päevi on ettevõttel seljataga ja kui palju on veel ees,» lisas ta.

Facebook loodab saada aktsiate märkijatelt kuni 12 miljardit dollarit. Juhul kui aktsiate märkimishind tuleb hinnavahemiku keskele, tähendaks see emissiooni mahtu 10,6 miljardit dollarit. Ainult 5,6 miljardit sellest läheb ettevõttele, 4,9 miljardit saavad olemasolevad aktsionärid.

Turuväärtusega peaaegu 100 miljardit dollarit oleks Facebook sama väärtuslik ettevõte nagu Amazon.com, McDonalds või Hewlett-Packard, kellega võrreldes Facebooki käive ja kasum on peaaegu olematud.

Praegu on debüüdiaegse turuväärtuse rekord logistikahiiul UPS (United Parcel Service) – 1999. aastal börsile läinud ettevõtte väärtuseks kujunes 60,2 miljardit dollarit, kirjutab The Wall Street Journal. 2004. aasta augustis börsile läinud Google’i väärtus oli börsile mineku ajal 23 miljardit dollarit.

Ka emissiooni mahtude poolest tuleb Facebooki oma USA ajaloo üks suuremaid. Visa 2008. aasta emissioon oli mahuga 19,7 ning General Motorsi 2010. aastal toimunud IPO maht oli 18,1 miljardit dollarit.

Investeerimisfondide analüüsikeskuse Morningstar analüütik Rick Summer ütles majanduslehele, et isegi Facebooki väärtuse alumise piiri õigustamiseks peaks firma järgmise kuue kuni seitsme aasta käive tulema kokku 40 miljardit dollarit. Ettevõtte eelmise aasta käive oli 3,7 miljardit dollarit ja kasumimarginaal 27 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles