Swedbanki analüütik: kasvanud sundkulutused sunnivad inimesi suuremaid oste edasi lükkama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut
Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut Foto: SCANPIX

Kuigi Swedbank prognoosib selleks aastaks jaekaubanduse müügimahtude jätkuvat kasvu, on hinnatõus kasvatanud Eesti tarbija jaoks kulud sellisele tasemele, et suuremad ostud tuleb edasi lükata, tõdes panga makroanalüütik Annika Paabut jaemüüginumbreid kommenteerides.

«Sisemaise tarbija ostuotsuseid mõjutab paraku kasvanud ebakindlus hakkamasaamise osas – kasvanud sundkulutused sunnivad üsna paljusid majapidamisi suuremaid oste edasi lükkama või nendest sootuks loobuma, sest kesine palgakasv ei ole suutnud kompenseerida sundkulutuste kasvust tingitud heaolukadu,» märkis Paabut.

Paabut märkis, et ootab jaekaubanduse müügimahtude jätkuvat kasvu, mida omalt poolt toetab nii soodne areng tööturul, kui ka oodatav palga- ning aeglustuv hinnakasv. Samuti mõjutab lähituleviku jaekaubanduse numbreid tema sõnul see, kui palju turiste Eestit väisab ja kui hea meelega nad siin kulutavad.

Aasta teine pool peaks Paabuti sõnul kaasa tooma ka suurema palgakasvu laine, mis suurendab ka majapidamiste tarbimisjulgust (ehkki palgakasv ei saa olema väga kiire). «Meie hinnangul kasvavad jaemüügiettevõtete müügimahud sel aastal ligikaudu 3 protsenti, mis võrreldes varasema prognoosiga on pisut tagasihoidlikum number. Peamiseks põhjuseks prognoosi allapoole korrigeerimise taga on kiirem oodatav tarbijahindade tõus, mida peaasjalikult tingivad eluaseme- ja transpordikulud,» selgitas Paabut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles