Sarkozy: Gaddafi varahaldur on Prantsusmaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashir Saleh Bashiri profiil Interpoli lehel
Bashir Saleh Bashiri profiil Interpoli lehel Foto: SCANPIX

Üks Muammer Gaddafi lähedasemaid abilisi, kelle saatus oli mähkunud saladuseloori, viibib Prantsusmaal, kinnitas president Nicolas Sarkozy.

Bashir Saleh Bashir juhtis Liibüa Aafrika portfelli – riiklikku varafondi, mis investeeris Liibüa naftarikkusi peamiselt Sahara-tagusesse Aafrikasse – ning vahendas Gaddafi režiimi, Aafrika ja Prantsusmaa vahelisi suhteid.

Saleh peaks kujutama endast võtit Liibüa raha ja varade leidmiseks kuni 7 miljardi dollari väärtuses.
Ühtlasi usutakse, et mees võiks heita valgust endise režiimi ja Prantsusmaa vahelistele sidemetele.
«Saleh saabus Prantsusmaale Liibüa rahvusliku üleminekunõukogu presidendi täielikul nõusolekul,» vastas Sarkozy, kui temalt eile teleintervjuus antud küsimuses selgust paluti.

«Bashir Saleh on Prantsusmaal omaenese identiteedi all, otsus ta Prantsusmaale tuua võeti vastu lähtuvalt nõupidamistest Liibüa võimudega.»

Sarkozy lisas: «Me teeme käsikäes koostööd Liibüa võimudega ja kui Interpol Salehit taga otsib, siis ta antakse Interpolile üle.»

Prantsuse uudisagentuur AFP tõi esmaspäeval ära Salehi advokaadi sõnad, kes kinnitas, et tema klient on isik, kelle pilt ja kirjeldus on üleval Interpoli tagaotsitavate veebilehel, kuid Bashir al-Shrkawi nimer all. Teate juures on kirjas, et isikut otsitakse Liibüas «pettuste» pärast taga.

Pühapäevastel valimistel tagasi presidendiks pürgiv Sarkozy ütles, et asja uurivad nii välis- kui siseministeeriumid, et «ei oleks kahtluse varjugi».

Kõrged Prantsuse ministrid olid viimasel ajal andnud Salehi asukoha ja staatuse kohta vasturääkivaid ütlusi. Välisminister Alain Juppé ütles aprillis Financial Timesile, et ei saa kinnitada liibüalase viibimist Prantsusmaal, lisades: «Mida ma aga võin kinnitada, on see, et Quai d’Orsay [välisministeeriumi] ja tema vahel mingeid suhteid ei ole.»

Esmaspäeval ütles peaminister François Fillon, et «pole mingeid märke» rahvusvahelisest avaldusest Salehi kinnipidamiseks. Ta ütles, et Saleh «liigub Prantsusmaa ja Nigeri vahet» ning omab viimatinimetatud riigi diplomaatilist passi.

Kinnitus Salehi viibimisest tuleb keset värskeid väiteid – mida Sarkozy raevukalt eitab – et Gaddafi režiim soostus maksma tema 2007. aasta presidendikampaania kulude katteks 50 miljonit eurot.
Sarkozy, kes kinnitab, et tegemist on vasakpoolsete valimiseelse mustamiskampaaniaga, on lubanud kaevata kohtusse Prantsuse uuriva veeboportaali Mediaparti, mis avaldas nädalavahetusel dokumendi, millele on väidetavalt kirjutanud 2006. aastal alla endine Liibüa välisminister Moussa Koussa, kiites heaks mainitud summa ülekandmise.

Väide pälvis Prantsuse meedias suurt kajastust.

Mediaparti sõnutsi oli dokumendi adressaat Saleh. Salehi advokaadid ütlesid aga AFP reporteritele, et Saleh pole seda dokumenti iial saanud ning kahtlevat sügavalt selle ehtsuses.

Pärast seda, kui Gaddafi režiim Prantsusmaa juhtitud NATO sõjalise sekkumise toel kukutatud oli, esines sarnaste väidetega ka üks hukkunud diktaatori poegadest Seif al-Islam Gaddafi. Sarkozy on nimetatud selliseid väiteid «groteskseteks».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles