Eesti Pank vermib 50 miljonit uut münti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosendid
Eurosendid Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Eesti Pank täiendab sel aastal käibemüntide varusid 1- ja 2-sendiste müntidega, mõlemaid vermitakse juurde 25 miljoni jagu.

 


Uute müntide koguväärtus on 750 000 eurot ja need tulevad käibele alates tänasest pankade ja kaubandusettevõtete vahendusel olenevalt sellest, milline on inimeste ja ettevõtete nõudlus nende järele.

Eesti euromüntide kujundus on samasugune nagu seni ringluses olnud müntidel, vaid mündi vermimise aasta on tähistatud aastaarvuga 2012.

Mündid vermiti Hollandi Kuninglikus Rahapajas, kes võitis euromünte tootvate rahapadade vahelise vähempakkumise.

2012. aastal osaleb Eesti Pank esimest korda ka europangatähtede tootmises. Eesti Pangal on kohustus tagastada eurosüsteemile ehk euroala keskpankadele eurole ülemineku tarvis laenuks saadud pangatähed.

Lisaks tuleb euroala riikidel toota sularaha koguses, mille määrab igal aastal Euroopa Keskpanga nõukogu. Eesti Pank hangib europangatähed ühishanke kaudu koostöös kaheksa teise euroala keskpangaga. Hanke raames toodab Eesti Pank 20-euroseid pangatähti, mis lähevad eurosüsteemi ühistesse varudesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles