Intressikulud üha langevad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euribor langes alla 1% piiri.
Euribor langes alla 1% piiri. Illustratsioon: Allikad: EBF, Eesti Pank

Pikaajaliste laenude intressikulu on võrreldes eelmise suvega kahanenud enam kui kolmandiku, analüütikud ennustavad madala intressi püsimist veel pikemat aega.


Esmaspäeval vajus pikaajaliste laenude baasintressiks kujunenud kuue kuu Euribor alla ühe protsendi taseme, 0,998 protsendile. Viimati oli see nii madal 23 kuud tagasi.

Euribori kiire langus algas veidi vähem kui pool aastat tagasi, kui Euroopa Keskpank (EKP) alandas baasintressi ühele protsendile. Lisaks süstis keskpank detsembris ja veebruaris pangandussektorisse triljon euro­t, mis on alandanud riskipreemia pankadevahelisel rahaturul peaaegu olematuks, selgitas Swed­banki Balti investeerimiskeskuse osakonna juhataja Kristjan Tamla.

«Turud prognoosivad, et baasintress jääb sellele tasemele veel vähemalt järgmise aasta suveni,» ütles Tamla. «Vaadates euroala majanduse olukorda, ei saa välistada, et isegi natuke kauemaks.» Pikemas perspektiivis on aga tõenäoline, et Euribor on praegusest tasemest kõrgemal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles