Viinatootja: alkoholiaktsiisi võiks tõsta kaks korda harvemini

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on maksumärgiga viinapudel.
Pildil on maksumärgiga viinapudel. Foto: Raigo Pajula

Alkoholitootja Altia hinnangul võiks valitsuse kavandatud viieprotsendiline alkoholiaktsiisi tõus Eesti elatustaset arvesse võttes toimuda iga aasta asemel kahe aasta tagant.

Valitsus kiitis läinud nädalal heaks riigi eelarvestrateegia 2013-2016, mis näeb ette tõsta nimetatud perioodil alkoholiaktsiisi viis protsenti aastas.

 «Viimastel aastatel on alkoholiaktsiisi tõstmine ilmunud sageli üleöö riigieelarve eelnõusse, mis on jätnud mulje, et kui riigikassa vajab raha juurde, siis võtame operatiivselt alkoholi arvelt. Aastani 2016 kavandatud regulaarne aktsiisitõus loob suurema selguse ja aitab tootjatel oma tegevust paremini planeerida,» ütles Altia Eesti juht Kristel Mets ettevõtte teates.

 Metsa sõnul oleks Eesti elatustaset arvestades põhjendatum aktsiisi tõstmine iga kahe aasta tagant, mis oleks rohkem kooskõlas prognoositava majanduskasvuga ning mõjutaks vähem inflatsiooni. «Kindlasti peaks valitsus lähtuma eelarvestrateegias sätestatust ning mitte korraldama täiendavaid aktsiisitõuse. Salaviina probleem ei ole kuhugi kadunud ning riigi maksumärkidega toodete kallinemine ahvatleb teatud osa tarbijatest hankima ebaseaduslikku alkoholi. Omaette küsimus on, kuivõrd panevad aktsiisitõusud tarbijaid eelistama madalama kvaliteediga tooteid,» lausus Mets, kelle sõnul on oluline jälgida, kui palju tarbib elanikkond absoluutalkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles