Eesti piimatoodang võiks kasvada kolmandiku võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad kesk õitsvaid võililli
Lehmad kesk õitsvaid võililli Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Põllumajandusministeeriumi, piimatootjate ja piimatööstuste koostöös valminud Eesti piimanduse strateegia 2012-2020 prognoosi kohaselt võiks Eesti piimatoodang järgnevatel aastatel kasvada ühe kolmandiku võrra, kuna Eestil on piimatootmiseks soodsad eeldused ja lähiturgudel on Eesti piimatoodetele ka nõudlust.

Piimatoodangu mahu suurendamine ühe kolmandiku võrra toob aastatel 2012-2020 kokku kaasa täiendava investeeringuvajaduse 200-300 miljoni euro ulatuses, kuid see toob riigile sisse ka samas ulatuses maksutulusid, selgub strateegiast.

Pikemas perspektiivis oleks Eesti majandusele kasulikum väärindada kogu Eestis toodetav piim kohapeal ja eksportida väärindatud tooteid nagu juustud, jogurtid, jäätised ning hapupiimatooted. Hinnanguliselt jääb piimatööstustel toorpiima ekspordi tõttu saamata 29,4 miljonit eurot täiendavat müügitulu ja Eesti piimatoodete eksportkäive on ligi üheksa miljoni euro võrra väiksem kui see olla võiks. Seetõttu peaks Eesti senisest paremini kasutama ka võimalusi toodete lisandväärtuse tõstmiseks. Suurem lisandväärtus toob lisatulu nii ekspordis kui koduturul.

Kõige olulisem ekspordi turg on järgnevatel aastatel jätkuvalt Euroopa Liidu (EL) siseturg. Venemaa on üks suurima potentsiaaliga eksporditurgudest, samas on paranenud ekspordivõimalused ka väljapoole EL-i jäävatel turgudel.

Piimatootmine ja –töötlemise jätkusuutlikkuse puhul on oluline arendustegevus. Selleks tuleb teha uuendusi koostöös põllumajandusteaduse söötmise, tõuaretuse, toiduainete tehnoloogia, tootearenduse ja ökonoomika uurimissuundadega.

Lisaks tuuakse strateegias välja, et piimatootmine võimaldab sälilitada asustust Eeti maa territooriumil, kus väiketootmine võiks lühikeste tarneahelate kaudu tuua inimesi maale ja viia ka tooteid otse tarbijateni.

Põllumajandusministeerium, Eesti Piimaliit, Eestimaa Talupidajate Keskliit, Eesti Põllumeeste Keskliit, Eesti Põllimajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Piimakäitlemistalude Liit allkirjastasid esmaspäeval piimatootmise ja -töötlemise ning ekspordi edendamiseks ühise piimandusstrateegia koostöömemorandumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles