Euroopa parlament kiitis heaks ELi ühtse maksusüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp
Euroopa Liidu lipp Foto: Postimees / Scanpix

Euroopa parlament kiitis aprillis heaks ettevõtete tulumaksu ühtse konsolideeritud maksustamisbaasi, mis viie aasta pärast muutub suurfirmadele kohustuslikuks.

Ettevõtte tulumaksu ühtse konsolideeritud maksustamisbaasi (CCCTB) eesmärgiks on luua lisaks olemasolevale riigisisesele ettevõtte tulumaksu süsteemile üks ühine süsteem, mis teeks piiriüleselt tegutsevate ettevõtete töö hõlpsamaks.

Näiteks Iiri saadik euroopa Parlamendis East Liam Aylward on aga veendunud, et CCCTB kahjustaks väikeste avatud majanduste, nagu Eesti ja Iirimaa huve.

Eelnõu kohaselt tekib ettevõtjatel võimalus valida riigisisese ettevõtte tulumaksusüsteemi asemel CCCTB kohaldamine. Kontsernid saavad süsteemi kuuluvate ettevõtete maksubaasid konsolideerida ning esitada ühe ühise ettevõtte tulumaksu deklaratsiooni.

Kogutud maksud jaotaktase sellisel juhul riikide vahel kolme võrdse kaaluga teguri alusel, nimelt vaadatakse, kus töötab ettevõtte tööjõud, kus on tema materiaalne põhivara ja millistes riikide saab ta müügitulu

Eelnõu eest vastutav parlamendisaadik Marianne Thyssen märkis, et tõenäoliselt võimaldab CCCTB ettevõttel asukoha valikul kaaluda pigem sotsiaalseid ja majanduslikke tegureid ning otsus sõltuks vähem riikide maksupoliitikast.

Eesti riik toetab ühtset maksubaasi ainult juhul, kui see on vabatahtlik. Samas oli Euroopa Parlament veendunud, et CCCTB peaks olema suurettevõtetele viie aasta pärast kohustuslik. Väiksed ja keskmise suurusega ettevõtted võiksid liituda juhul, kui neil selleks soovi on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles