Nokia luksustelefonide äri müük on lõpujärku jõudmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia luksustelefonide äri müük on lõpujärku jõudmas.
Nokia luksustelefonide äri müük on lõpujärku jõudmas. Foto: SCANPIX

Nokia on müümas maailma kõige kallimat mobiilibrändi Vertut varahaldusfirmale Permira, otsides võimalusi vabaneda vähemtähtsatest varadest ja keskenduda põhiäri päästmisele.

Permira võib omandada Vertu ligikaudu 200 miljoni euro eest. Firma portfellis on juba sellised brändid nagu näiteks Hugo Boss ja Valentino.

Britannias baseeruv Vertu on iseseisvalt juhitud tütarfirma, mille Nokia asutas aastal 1998, et lõigata kasumit selle maailma rikaste kasvavast nõudlusest staatusesümbolite järele, mis sobiksid sama kallihinnaliste kellade ja rahakottidega.

Vertu telefone valmistatakse käsitsi ning nad võivad maksta üle 200 000 naela tükk, sõltuvalt väärismetallidest komponentide osakaalust.

Vertust oli huvitatud ka Põhja-Euroopa varahaldusfirma EQT, kuid lähedalseisvate allikate sõnutsi ei ole läbirääkimised edasi liikunud. Huvi on üles näidanud ka mitmed lukskaupade tootjad.

Müügiprotsessis nõustab Nokiat Goldman Sachs.

Kõik osapooled keeldusid kommentaaridest ning protsessile lähedalseisvad isikud hoiatasid, et lõpptulemus ei ole veel kindel.

Ühe allika sõnutsi kujutab endast väärtust peamiselt Vertu bränd, mitte tehnoloogia. Suurimat müügikasvu potentsiaali nähakse Aasia ja Lähis-Ida uusrikastes.

Vertu telefonid, millel võivad olla kristall-ekraanid ja safiir-klahvid, ühilduvad ülikiire hotellides restoranikohtade tellimise teenusega. Saadaval on ka eksklusiivsed helinad, mille on kirjutanud populaarsed bändid ja orkestrid, lisaks partnerlus Ferrariga.

Vertu aastast käivet, mida Nokia eraldi välja ei too, on hinnatud 200-300 miljoni euro peale. Telefone müüakse enam kui 60 riigis.

Nokia otsib võimalusi oma äri vähemtähtsate osade müügiks ja kärbib kulusid telefonidivisjonis, kiirendamaks oma Windowsil baseeruva Lumia nutifoni müüki.

«On tegevusi, mis meil ilmselt tuleb lõpetada,» ütles tegevjuht Stephen Elop pärast seda, kui teatas läinud nädalal ligi kolmandiku jagu kukkunud müügist avakvartalis ning 1,4 miljardi eurosest ärikahjumist.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles