Tööintervjuu: ausus tasub ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus.
Töövestlus. Foto: SCANPIX

Kiusatus end töövestlusel «suuremaks puhuda» – kiita kõrgeks oma imelisi omadusi ja libiseda vargsi üle vajakajäämistest – on laialtlevinud. Kardetakse, et avameelsus võib väljavaadetele põntsu panna.

Kuid uus uuring näitab, et tõde võib olla suisa vastupidine. Nagu näib, ei paranda siirus mitte üksnes töö saamise šansse, vaid tagab ka suurema rahuldustunde tööst ning kõrgema pühendustaseme tööandjale.

Londoni ärikooli organisatsioonikäitumise külalisprofessor Daniel Cable ja Põhja-Carolina Chapel Hilli ülikooli Kenan-Flagleri ärikooli doktorant Virginia Kay uurisid mitme aasta jooksul kahte inimgruppi: MBA (äriteaduste magistri) kraadi omandanuid ja õpetaja töökohale kandideerijaid.

Nad avastasid, et ausus ei vähenda töökoha saamise šansse ja võib osutuda kasulikuks teguriks, kuna juba algusest peale teab siis tööandja, kes sa tegelikult oled.

Autorite töö (Striving for self-verification during organizational entry) põhineb kahel uuringul.

Esimese puhul vaadeldi 146 MBA õpilast nende elu neljas punktis: MBA programmiga liitumise intervjuud; enesehinnangut suvisele praktikale kandideerimisel; lõpuhindeid ja nelja järgneva kuu tööotsingute tulemusi (intervjuud ja pakkumised); ning rahuolu oma tööga.

Teine uuring vaatles 208 õpetajatöö otsijat maailma eri paigus.

Uurijad tuvastasid, et ausa lähenemisega isikud leidsid tõenäolisemalt «suurepärase töö».

Autorite arvates on selleks kolm põhjust.

Esiteks, ütlevad nad, ühinevad ausad isikud tõenäolisemalt selliste organisatsioonidega, mis peegeldavad nende endi isiklikke väärtusi ja eesmärke.

Teiseks: kui inimesed ei luba asju, millega nad pärast toime ei tuleks (oskuste ja vilumuste osas), siis valitakse nad tõenäolisemalt töökohtadele, kuhu nad ka tegelikult sobivad.

Ühtlasi usuvad autorid, et kui inimesed ei räägi enda kohta tõtt, võib neid hakata vaevama enesest võõrandumise tunne.

Professor Cable sõnutsi soovitaks ta kõikidele alati endale truuks jääda, isegi kui seetõttu mõni tööots käest lipsab. Sest ausus ei vähenda su «šansse lühemas perspektiivis, kuid aitab pikemas perspektiivis kõiki osapooli, tagades suurepärase tulemuse».

Töö ilmus The Academy of Management Journali aprilli/mai numbris.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles