Hollande sõitles Saksamaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande.
François Hollande. Foto: AFP/SCANPIX

Prantslaste sotsialistist presidendikandidaat François Hollande väidab, et tema nõutud kasvukava toetatakse kõikjal Euroopas ning ütleb, et see ei ole Saksamaa asi öelda, mida eurokriisis ette tuleb võtta.

Nüüd, kus arvamusküsitlused osutavad üha selgemalt Hollande’i võidule praeguse presidendi Nicolas Sarkozy üle järgmisel pühapäeval toimuvas teises voorus, kinnitab sotsialistist kandidaat üha tarmukamalt, et ta ei kavatse ratifitseerida uut Euroopa eelarvedistsipliini pakti ilma, et sellesse lisataks ka kasvumeetmete pakett.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile Saksa ajalehegrupi WAZ poolt avaldatud intervjuus: «Pakt ei kuulu ülevaatamisele.»

Hollande ütles aga neljapäeva õhtul televisiooni vahendusel: «See ei ole Saksamaa asi ülejäänud Euroopa eest otsustada. Mulle tuleb palju signaale, otse ja kaudselt, isegi konservatiividelt.»

Hollande oli kolmapäeval vaimustatud, kui Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi esines samuti üleskutsega lisada Euroopas (sh Prantsusmaal) rakendatavatele kasinusmeetmetele ka kasvupakt.

Küll aga on Hollande selgitanud, et tema kasvuretsept erineb oluliselt nendest turule orienteeritud struktuursetest reformidest, mida näeb ette Draghi – ja mida toetab Merkel.

«Kas me tõesti usume, et meid aitavad kriisist välja liberalism, erastamised ja piirangute tühistamine – mis meile selle kriisi kaela tõid?» küsis Hollande.

«Mina usun, et me saavutame kasvu, investeerides uutesse tehnoloogiatesse, kõrgharidusse ja uutesse energialiikidesse.»

Hollande'i nõudmistele koondunud tähelepanu on ülimalt frustreeriv president Sarkozy jaoks, kes oli fiskaalleppe kaasarhitekt koos Merkeliga. Sarkozy on korduvalt hoiatanud, et Hollande’i rõhuasetus uutele maksudele ja kulumeetmetele ohustab Prantsuse majanduse habrast stabiilsust.

Rõhutades oma esmast prioriteeti – kaotada aastaks 2016 eelarvepuudujääk – ütles Sarkozy, et Prantsusmaa ainus võimalus on «võtta kätte oma saatuse ohjad ja maksta ära oma võlad».

Kõneledes Hollande’iga samas teleprogrammis (kuid eraldi), oli Sarkozy EKP pealiku peale silmnähtavalt ärritunud, öeldes: «Ma austan teda, kui ma mõtlen oma peaga. Ma ei vaja Draghi korraldusi.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles