ERR: Venemaa lihakeeld vähendas Eesti seakasvatajate sissetulekuid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead.
Sead. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kui enne Venemaa keelu kehtima hakkamist olid seakasvatajad lootusrikkad ja uskusid, et varasemat praktikat arvestades see üle paari nädala ei kesta, siis nüüd on keeld veninud enam kui kuu pikkuseks ja tunda annab see ka seakasvatajate sissetulekutes.

Tartu Agro eksportis varem 80 protsenti oma sigadest just Venemaale ning selle turu äralangemise tõttu on ettevõttel jäänud ühe kuu jooksul saamata ligikaudu 25 000 eurot, vahendab ERR Uudised.

«Küsimus ei ole liha realiseerimises, vaid hinnas, sest see kuu aega oleme sealiha müünud ikka umbes 20 protsenti madalama hinnaga,» rääkis AS Tartu Agro juhataja Aavo Mölder.

Kui keelu ajendina viidati loomade viirustele ja Eesti puhul karantiininõuete rikkumisele, siis selle tühistamist takistab eelkõige Venemaa sisepoliitiline olukord ehk uue valitsuse moodustamine ja keelu küsimuses on Venemaad ka keeruline survestada, sest kauplemine on üsna ühepoolne.

Seakasvatajate sõnul kannatavad nad lühikese perioodi madalamat hinda ära, kuid kui keeld kehtib üle kahe kuu, on sigade kasvatamisele spetsialiseerunud ettevõtjatel valikuvõimalusi vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles