EL andis Ungari IMFi-kõnelustele rohelise tee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF peahoone Washingtonis
IMF peahoone Washingtonis Foto: SCANPIX

EL eemaldas olulise tõkke Ungari uue IMFi abiprogrammi eest, öeldes, et usub nüüd, et riigi keskpank on poliitiliste sekkumiste eest piisavalt kaitstud.

Otsus lõpetada kohtumenetlus Budapesti vastu sündis päev pärast Ungari peaministri Viktor Orbani külaskäiku Brüsselisse.

Seega on lõppenud kuid kestnud vastasseis, mis lennutas lakke Ungari laenukulud ja kukutas kolinal forintit.

Samm tähendas taganemist Euroopa Komisjoni poolt, mis oli nõudnud, et Orban tühistaks meetmed, millega kärbiti Ungari keskpanga presidendi palka ning nõuti temalt vande andmist uue, Orbani poolt propageeritud põhiseaduse alusel.

Orban ei taganenud kummagi palve osas.

Komisjoni pressiesindaja sõnutsi aitas teisipäevane kohtumine José Manuel Barrosoga hajutada kõik kahtlused, kas Orban ka tegelikult kavatseb tagada keskpanga sõltumatust.

Otsuse peale sooritasid ralli nii Ungari aktsiad, võlakirjad kui valuuta. 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused kukkusid ligi protsendi võrra veidi allapoole 8 protsenti – mis käiks Budapestile ikkagi peatselt üle jõu, kuid on kõvasti alla jaanuarikuiste tipptasemete.

Orban ja Ungari keskpanga president Andras Simor on rahapoliitika üle tuliseid vaidlusi pidanud. Euroopa Keskpanga ametnikud muretsevad, et Orbani sammud – muuhulgas seadused, mis annavad talle kui peministrile volitused määrata ametisse uus keskpanga asepresident ning panga rahandusnõukogu liikmed – kujutasid endast katset kontrolli haarata.

Mõned ELi ametnikud on süüdistanud Orbanit parlamendienamuse kasutamises võimu tsentraliseerimiseks ning opositsiooniliste institutsioonide nõrgestamiseks. Otsus asi lõpetada on esimene sula märk pärast kuid kestnud kasvavaid pingeid Ungariga.

Hiljuti võrdles Orban Euroopa Komisjoni nõukogude aparatšikutega.

Analüütikud hoiatasid, et EL võib anda ohjad käest, kui lubab läbirääkimistel alata enne kõikide küsimuste lahendamist, julgustades seega Ungari liidrit.

«See on Orbani jaoks suur poliitiline võit, mis tugevdab tema positsiooni. Läbirääkimised ja tegelikud programmitingimused sellest kergemaks ei muutunud,» ütles konsultatsioonifirma Eurasia Groupi Euroopa analüütik Mujtaba Rahman.

«Tõenäoliselt tegi Barroso poliitilise valearvestuse.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles