Nõuded Weroli tehaste vastu võivad kasvada 30 miljonini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werol tehased
Werol tehased Foto: Marg Ansu

Pankrotistunud rapsiõlitootja ASi Werol Tehased teisipäevaseks võlausaldajate koosolekuks oli ettevõtte vastu kogunenud nõudeid 26 miljoni euro eest, nõuete suurus võib kasvada 28–30 miljoni euroni.

Pankrotiavalduse Weroli tehaste vastu esitanud teravilja- ja rapsikasvatajate Kevili põllumajandusühistu juhatuse liige Marek Linnutaja ütles BNSile, et Weroli pankrotihalduriks kinnitati teisipäevasel koosolekul Toomas Saarma ning halduri hinnangul võivad nõuded kasvada veel ühe miljoni euro võrra. «Meie ise arvame, et neid tekib aga veel ning nõuete suurus võib kasvada 28–30 miljoni euroni.»

Varasid on Weroli tehastel Linnutaja sõnul ligi 16 miljoni euro väärtuses, seega väiksematel võlausaldajatel lootust oma nõuete rahuldamiseks ei ole.

Ta märkis, et Weroli pankrotitoimkonnas on enamik hääli Baltic Agrol, kes on enda kätte koondanud ligi 9,5 miljoni euro eest nõudeid. Viieliikmelisest toimkonnast on kolm kohta Baltic Agrol. Väiksemad võlausaldajad on Linnutaja sõnul protsessist kõrvale jäetud.

Ta ütles, et tehase kiiret müüki ilmselt ei toimu, kuna Werol on asja ringkonnakohtus vaidlustanud ning enne selle vaidluse lõppu müüa ei saa. Tehase ostuks on soovi avaldanud mitu ettevõtjat, nende hulgas Baltic Agro ja Avena Nordic Grain.

Linnutaja sõnul leidis haldur, et Weroli sõlmitud viieaastane tehase rendileping OÜga Veskimehed on ettevõttele ja võlausaldajatele kahjulik ning ilmselt tuleb leping tagasi nõuda. Samas otsustas koosolek hoida tehast töös.

Ta lisas, et halduril pole täit ülevaadet aga sellest, kas praegu kajastatakse kõiki toodetud koguseid ametlikult või mitte. «Eelmine kuu pressisid nad 800 tonni õli, tegelikult peaks aga pressima 1000 tonni, seega tehas toodab kahjumit,» lisas Linnutaja.

Varasema info kohaselt on Weroli kinnistu hüpoteegipidaja DNB Pank müünud ettevõtte vastu suunatud nõuded ASile Baltic Agro.

Veebruaris alustas Lõuna ringkonnaprokuratuur kriminaalmenetlust Weroli tehaste tegevuse suhtes, kuna Kevili põllumajandusühistu süüdistas ettevõtet kauba varguses mitmesaja tuhande euro väärtuses.

Tartu maakohus kuulutas 5. aprillil välja ärimees Rein Kilgi kontrollitava rapsiõlitootja ASi Werol Tehased pankroti.

Saarma aruande järgi on võlgnikul vara bilansilises väärtuses üle 20 miljoni euro ning kohustusi üle 22 miljoni euro. Kohus leidis, et asjas kogutud ja uuritud tõendid kinnitavad ASi Werol Tehased püsivat maksejõuetust.

Pankrotiavalduse ASi Werol Tehased vastu esitasid teravilja- ja rapsikasvatajate Kevili põllumajandusühistu ning Oilseeds Trade AS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles