Kreeka prognoosid lähevad järjest süngemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena Keskturg
Ateena Keskturg Foto: Priit Simson

Kreeka keskpanga andmetel tuleb riigil tulla tänavu toime oodatust veelgi sügavama majanduslangusega. Korrigeerides kuu aega tagasi tehtud prognoose, ennustab pank suuremaid raskusi eelarve-eesmärkidega ja rohkem valu rahvale.

Keskpank teatas, et Kreeka majandus kuivab tänavu kokku ligikaudu 5 protsendi võrra (viies järjestikune langusaasta) mitte 4,5 protsendi võrra, nagu vaid mõned nädalad tagasi ennustati.
Samas võib langus aga osutuda veelgi rängemaks, kui struktuursed reformid peaksid viibima, ütles pank.

Mullu langes Kreeka majandus 6,9 protsendi võrra, alates 2008. aastast on langust kokku kogunenud üle 13 protsendi.

Kreeka keskpank ütles, et töötusmäär tõuseb tänavu mulluselt 17,7 protsendilt 19 protsendi peale. Teised, näiteks IOBE mõttekoda, usuvad, et töötusmäär ületab tänavu 20 protsendi piiri.

«5-protsendine SKT langus on aus hinnang, aga töötusmäära küsimuses oleme me keskpangast pessimistlikumad,» ütles IOBE peadirektor, majandusprofessor Yannis Stournaras.

Lisaks süvenevale töötusele seisavad paljud erasektori töötajad silmitsi palkade viibimisega, kuna üha suurem arv ettevõtteid maadleb müügi kukkumise ja likviidsusprobleemidega.

Keskpanga hinnangul kukuvad erasektori palgad tänavu ja tuleval aastal veel 16,5 protsenti.

Konservatiivse Uue Demokraatia partei liidri Antonis Samarase sõnutsi oli Kreekas 2009. aastal miljon ettevõtet, millest tänaseks on suletud 250 000 ja 300 000 ei maksa oma töötajaile õigeaegselt palka.

Keskpanga president George Provopoulos oli eile aga optimistlik jooksevkonto puudujäägi osas, mis tema ennustuste kohaselt kahaneb mulluselt 9,8 protsendilt tänavu 7,5 protsendile SKTst. Samas oli uus number ikkagi halvem kui märtsis väljahõigatud 7 protsenti.

Jooksevkonto puudujäägi kahanemine tuleneb Provopoulose sõnutsi paranenud konkurentsivõimest, kuna tööjõukulud on langenud. Tänu sellele olevat tagasi võidetud kuni kolm neljandikku aastail 2001-2009 kaotatud konkurentsivõimet.

Keskpankur oli optimistlik ka esmase eelarveülejäägi saavutamise osas tuleval aastal: «Esmase eelarveülejäägi saavutamine alates aastast 2013 on nüüd teostatav.»

Samas hoiatas ta, et Kreeka liikmesus euroalas on kaalul, kui riik ei täida oma tõotusi – eriti pärast 6. mail toimuvaid üldvalimisi.

«Kui pärast valimisi peaks tekkima kahtlusi, kas uus valitsus ja ühiskond ikka kavatsevad programmi ellu rakendada, siis pöörduvad praegused positiivsed väljavaated negatiivseks,» ütles Provopoulos.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles