Wal-Marti räsib altkäemaksuskandaal

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wal-Marti kauplus USAs Colorado osariigis.
Wal-Marti kauplus USAs Colorado osariigis. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma suurim jaekaubanduskett Wal-Mart kaotas esmaspäeval oma väärtusest kümme miljardit dollarit, sest Mehhiko tütarettevõtte altkäemaksu­skandaal võib ketile väga kalliks maksma minna ning pärsib ka kaubandusgigandi edasisi laienemisplaane.



Eile teatas uudisteagentuur Bloomberg, et USA justiitsministeerium on algatanud Wal-Marti suhtes kriminaalasja välisriikide korruptsiooniseaduse (U.S. Foreign Corrupt Practices Act) alusel seoses Mehhiko tütarettevõtte ulatuslike altkäemaksudega.

Esmaspäeval langes Wal-Marti aktsia hind New Yorgi börsil 4,7 protsenti, Mehhiko börsil kaubeldav Wal-Mart de Mexico aktsia kukkus koguni üle 12 protsendi. Wal-Martile kuulub 69 protsenti Mehhiko tütarettevõtte aktsiatest.

Asi tuli avalikuks laupäeval, kui üks maailma mõjukamaid päevalehti New York Times avaldas artikli selle kohta, et 2005. aasta septembris sai üks Wal-Marti tippjurist Mehhiko tütarfirma endiselt tippjuhilt e-kirja. Selles kirjeldati, kuidas sealsed juhid maksid suures ulatuses altkäemakse ja said tänu sellele kiiremini uusi poode avada.

Materjale ei edastatud

Wal-Mart saatis seepeale oma esindajad kohapeale uurima ja nood tuvastasid, et uute müügikohtade kiire ehitamise nimel maksti sadadel juhtudel kokku 24 miljonit dollarit. Uurimisel tuvastati koguni, et Wal-Mart de Mexico tippjuhid mitte ainult ei teadnud altkäemaksudest, vaid aitasid neid ka varjata Wal-Marti tippjuhtide eest.

Wal-Marti juhtkond jättis toona asja niisama ega edastanud materjali USA ja Mehhiko võimuesindajatele. Seda tehti alles siis, kui New York Times informeeris ettevõtet, et nad uurivad altkäemaksujuhtumeid. Kaks USA demokraadist senaatorit Elijah Cummings ja Henry Waxman kinnitasid, et alustavad samuti uurimist.

«Uutele turgudele minek on Wal-Marti kasvustrateegia nurgakiviks,» kirjutas aktsiate analüüsikeskuse Consumer Edge Research analüütik Faye Landes. «Me saame ilmselt näha, et mõnede oluliste riikide, eriti India võimud muutuvad selliste süüdistuste järel Wal-Marti suhtes tunduvalt vähem sõbralikuks.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles