Eesti Panga president kolis Eestisse

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunis Eesti Panga presidendi ametisse astuv Ardo Hansson ütleb pärast kolme Pekingis elatud aastat, et peab ennast veel väga paljude küsimustega kurssi viima.
Juunis Eesti Panga presidendi ametisse astuv Ardo Hansson ütleb pärast kolme Pekingis elatud aastat, et peab ennast veel väga paljude küsimustega kurssi viima. Foto: Liis Treimann

Eesti Panga järgmine president Ardo Hansson jõudis koos perega Eestisse eelmisel kolmapäeval, otsib praegu perele sobivat maja ja valmistub uute ametikohustuste täitmiseks.


Kas ajavahest olete üle saanud?

Jah, ajavahe Pekingiga on ainult viis tundi. Hiina ei ole tegelikult Eestist väga kaugel.

Teil on kaks nelja-aastast poega. Kas neil on lasteaiakohad olemas?

Nad pidid juba minema, aga üks jäi haigeks. Vähemalt paariks kuuks oleme midagi juba leidnud. Lasteaiakohti on vähe, enamik lasteaedu on täis, sobiva leidmine võttis aega.

Millega te abikaasa tegeleb?

Elukutselt on ta pankur, aga viimastel aastatel Hiinas elades oli ta lastega kodus. Ta hakkab nüüd tööd otsima, mitte panganduses, muus valdkonnas.

Te olite kolm aastat Pekingis. Kuidas käib kogu oma elu kolimine ühest maailmajaost teise?

Praegu on see väga lihtne, istud lennukisse, enne seda tuleb meeskond, kes pakib asjad ära. Aga psühholoogiliselt on keeruline lülitada end ühest keskkonnast teise. Lugematu hulk pisiasju on vaja korraldada ja lõpetada ning siin uuesti alustada. Internetti meil veel kodus ei ole.

Kas maja olete Tallinnas juba ostnud?

Ei ole, see on järgmise kuu põhieesmärk. Ajutine elamine on olemas, aga peab midagi alalist leidma.

Teil on jäänud ametisse astumiseni kuus nädalat. Kuidas te valmistute?

Eraviisiliselt on vaja kohtuda paljude inimestega. Tohutult materjale on vaja läbi lugeda: Euroopa ja Eesti ning Eesti Panga küsimused, et esimesel päeval saaks kohe tegutsema hakata.

Kas Eesti Pank vajab Maardu mõisa?

Maardu mõis ei ole kõige tähtsam. Kunagi võiks otsuse teha, kas seda pidada või mitte.

Mis on kõige tähtsam Eesti Panga jaoks aastal 2012?

Kõige tähtsam on olla tasemel Frankfurdis. Käesolev on murranguline aasta Euroopas, palju asju on vaja otsustada. Eestis on vaja selgitada rahvale Eesti Panga tööd ja tähtsust.

Kas olete valmis Frankfurdis Euroopa Keskpanga nõukogus kaasa rääkima?

Ühest küljest mitte, sest see on uus ja väga spetsiifiline erialane töö – rahapoliitika. Seda annab palju õppida. Teisest küljest on inimesed, kes keskpanga nõukogus istuvad, minuga üsna sarnase profiiliga. Mu haridus ja kogemused lubavad mul olla selleks valmis.

Pole saladus, et peaministri partei oleks eelistanud teist inimest Eesti Panga presidendi toolil. Kuidas end tunnete?

Pean suhteid parandama. Mina seda ei karda ega näe siin tõrkeid. Tulevikku tuleb vaadata.

Mullu oli teravalt päevakorras vaidlus, kas Eesti Pank peaks piirduma vaid hinnastabiilsuse jälgimisega või peaks tegema midagi ka majanduskasvu edendamiseks. Viimast seisukohta esindas Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik.

Keskpanga esmane eesmärk on hinnastabiilsus. Majanduskasvule saab kaasa aidata, kui see ei häiri peaeesmärgi saavutamist. Eesti Pank peab majanduskasvuks looma soodsa keskkonna, kuid ei tohi taganeda põhieesmärgist.

Kas Eesti Panka saab majandada kokkuhoidlikumalt?

Kindlasti leiab kasutamata võimalusi. Aga kui palju neid on, seda ei oska ma praegu öelda. Ma ei taha teha muudatusi kõhutunde või ajakirjanduses kirjutatu põhjal.  

Jaan Männik tegi hiljuti mitu jõulist avaldust. Mida te neist arvate?

Ma ei taha midagi öelda vaid selle põhjal, mida on kirjutatud ajalehtedes. Ma pean enne inimestega kohtuma. Praegu on kirjutatud vaid sellest, mida väidetavasti räägiti kinnisel koosolekul.

Kas usute, et teist tuleb hea Eesti Panga president?

Tahe on suur ja ma olen piisavalt ette valmistatud, et edukalt Eesti Panka juhtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles