Ka nutitelefonid vajavad tarkvaralist turvamist

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Androidi kasutavad nutitelefonid.
Androidi kasutavad nutitelefonid. Foto: SCANPIX

Ajad, mil ainult laua- ning sülearvuteid ohustavate tarkvaraviiruste pärast tuli muretseda, on jäädavalt mineviku hõlma vajunud.

Nutitelefonide ja tahvelarvutite arv, rääkimata kõikvõimalikest neile loodud rakendustest, mida saab asutada restoranide broneerimisest kuni taksode tellimiseni, on viimaste aastatega plahvatuslikult kasvanud. Võrdeliselt on aga suurenenud ka erinevate tõsiste turvaprobleemide hulk, mis võivad ohustada kõiki kaasaskantavaid nutiseadmeid, kirjutab Technology Review. Isegi kui mingi kasutaja poolt allalaaditud rakendus ei tee midagi otseselt kahjulikku nagu kasutajaandmete ja paroolide häkkeritega jagamine, võib see siiski koguda rohkem informatsiooni kasutaja kohta, kui tingimata vaja.

Samas on loodud ka juba ka erinevaid rakendusi uut laadi ohtudega võitlemiseks. Näiteks on idufirmana alustanud TrustGo Mobile Security loonud tasuta rakenduse Google Android'i operatsioonisüsteemi (mis on 2011. aasta lõpu seisuga Gartneri järgi 51 protsendilise turuosaga kõige populaarsem nutitelefonide operatsioonisüsteem) kasutavatele seadmetele .

TrustGo skaneerib kõiki seadmes olevaid rakendusi ning võrdleb neid tuhandete rakendustega, mida ettevõte on juba varem Android'i veebipoodides skaneerinud, ning seejärel aitab kasutajal otsida turvalisi versioone, mis ei pruugi alati olla üleval Google Play Android'i veebipoes. Samalaadseid lahendusi pakuvad ka Lookout ja avast! rakendused.

Probleem on piisavalt tõsine, ning ka Google ise hakkas selle lahendamisega tegelema. Nimelt tutvustas meediahiid  veebruaris teenust nimega Bouncer, mis skaneerib automaatselt Google Play veebipoodi üles laaditud tarkvara, et ebaturvalisi rakendusi välja juurida.

Turvaprobleemid ei kimbuta ainult turuliidrit. Apple, kelle iOS omab Gartneri järgi nutitelefonide operatsioonisüsteemide seas 24 protsendilist turuosa, on küll alati manuaalselt inspekteerinud App Store'i üles laaditud rakendusi, kuid ka see pole alati taganud seal pakutava tarkvara küsitavat käitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles