Lepik: toiduainete hinnatõus eelolevatel aastatel on vältimatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lepik
Kristjan Lepik Foto: Toomas Huik

Maailmas on praegu huvitavad ajad, mis tähendab vanade hiinlaste kinnitusel suurt jama, märkis  Tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepiku toiduainetööstuste aastakonverentsil.

«Elame maailmas, mis on erakordne. Hiinlastel on needus, et elagu sa huvitavatel aegadel. Huvitavad ajad tähendavad enamasti korralikku jama,» rääkis Lepik.

«Jama maailma majanduses on olnud väga suur, see on suurim kriis pärast Teist maailmasõda,» lisas ta.

Lepiku sõnul on kriis majanduses tänuväärne, sest toob välja vead, mis majanduses tehtud on. Erinevalt Eestist, kus kriisist õppus võeti, on maailmas enamasti mindud lihtsamat teed ja raha lihtsalt juurde trükitud, sest kärpimine tundub liiga karm. Lisaraha ringlusesse paiskamine tähendab aga seda, et kasvab ka inflatsioon, mis annab ennast lisaks kõigele muule tunda ka toiduainete hindades.

«Üks tegur, mis toiduainetööstus mõjutab ja millest teenimatult vähe räägitakse, on keskpankade tegevus,» rääkis Lepik ja lisas, et rahatrükk on kaval meede, sest majandust turgutatakse ja keegi just nagu selle eest maksma ei pea. Salamisi võetakse raha aga üldise hinnatõusu näol kõigi taskutest, mis annab ennast tunda alles viiteajaga. Kui hinnatõus on kord hoogu võtnud, on seda aga hiljem raske peatada.

«Toiduainete hinnatõus on olnud väga suur, see on peamiselt tingitud stiimulitest. Tõsi, kasvab ka tarbimine, sest sööjaid suid tuleb juurde, aga hinnatõus ei oleks ilma stiimuliteta nii suur,» rääkis Lepik. Kui hetkeks on hinnatõus justkui hoogu maha võtnud, siis on Lepiku kinnitusel 2013. aastal uut  inflatsioonilainet oodata ja 3-4 aasta lõikes on kopsakas hinnatõus vältimatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles