Hispaania libises tagasi majanduslangusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Hispaania majandus libises eile taas langusse – juba teist korda alates aastast 2009 – ja satub ilmselt suurtesse raskustesse oma eelarvepuudujäägiga, mis on euroalas suuruselt kolmas.

Nagu selgus Hispaania keskpanga igakuisest raportist, kuivas sisemajanduse kogutoodang tänavuses avakvartalis kokku 0,4 protsenti. Eelnenud kvartali langusprotsenti oli 0,3.

Kui languses on kaks järjestikust kvartalit, on tehniliselt tegemist majanduslangusega.

Hispaania paremtsentristlik valitsus on juba prognoosinud riigile käesolevaks aastaks 1,7-protsendilist majanduslangust. Enamik analüütikuid ennustab, et suve lähenedes langus süveneb.

Samal ajal üritab Hispaania valitsus viia ellu järjekordset sügavate kärbete raundi, mille eesmärgiks on tuua 8,5-protsendine puudujääk 2013. aastaks 3 protsendi piiresse.

Riiki kurnab 23-protsendiline töötusmäär. Jätkub kinnisvarahindade langus, mis poob pangakrediiti, kuna laenuandjad on sunnitud suurendama halbade laenude tagatisi.

Eriliseks murelapseks on Hispaania autonoomsete piirkondade ohtlik finantsseis.

Keskvalitsus on ähvardanud, et sekkub juba maikuus otseselt piirkondade rahandusse, kui nood ei kavatse kasinuskavaga kaasa tulla.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles