Nord Stream kavandab laienemist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami delegatsioon peadirektor Matthias Warninguga (esiplaanil) eesotsas peaminister Andrus Ansipi juurde suundumas.
Nord Streami delegatsioon peadirektor Matthias Warninguga (esiplaanil) eesotsas peaminister Andrus Ansipi juurde suundumas. Foto: Raigo Pajula

Tänane kohtumine peaminister Andrus Ansipiga  oli Nord Streami initsiatiiv ja püüd seniseid jahedaid suhteid siluda. Tõenäoliselt valmistab Nord Stream ette pinnast edasisele laienemisele.

«Kohtumine oli meie meie initsiatiiv. Oleme teinud senises kommunikatsioonis vigu ning püüame end parandada, kui meile selleks võimalus antakse,» lausus Nord Stream AG nõunik Baltimaades Romans Baumanis.

Baumanise sõnul oli kohtumine osa nn infotuurist gaasijuhtme mõjusfääri jäävate riikide valitsustega. Kuna torujuhtme ehitustööd on lõpetatud, on Baumanise sõnul õige aeg senini toimunut arutada, saavutamaks ühtne platvorm edaspidiseks.  Eesti puhul on tema sõnul teravaks küsimuseks olnud Nord Streami keskkonnamõju. «Meil on olnud erinevad arusaamad,» tõdes ta. Küsimusele, kas tänane kohtumine aitas ühise platvormi leidmisele kaasa, vastas Baumanis: «Ma ei saa öelda, et meil oleks olnud senini erilisi probleeme. Nord Stream on saanud negatiivset vastukaja, mille põhjuseks on osalt olnud süüdistused varjatuses.» «Oleme oma senistest vigadest aru saanud ja püüame nüüd end parandada, kui meile antakse uus võimalus,» lausus Baumanis.

Peaminister Andrus Ansipi sõnutsi andsid Nord Streami esindajad ülevaate projekti senisest käigust. Esimene toru on täielikult tööle rakendatud ja toimib edukalt. Teise toru paigaldamine osutus Nord Streami esindajate sõnul kavandatust kergemaks ning nad avaldasid veendumust, et ka see projekt rakendub edukalt.

«Keskkonnaseire uuringud on näidanud, et keskkonnaohud, mida me Nord Streami gaasitoru tõttu pelgasime, ei ole õnneks realiseerunud. Kindlasti tuleb seiretega jätkata ning olukorda jätkuvalt analüüsida,» rääkis Ansip.

Millal uus külaskäik võiks teoks saada, Baumanis ei osanud veel prognoosida. Ta avaldas, et aktsionäride vahel on olnud arutlusel võimalik projekti laiendamine ning kui see juhtub, tuleb seda kindlasti ka Eesti valitsusega arutada. Baumanis ei soostunud avaldama, mida võimalik laienemine endas hõlmab. «Mingeid otsuseid ei ole veel langetatud,» lausus ta.

Ansipi sõnul deklareeris Nord Streami juhtkond oma soovi avatud suhtlemiseks lubades informeerida torujuhtmetega külgnevaid riike kõikidest võimalikest uutest arengutest.

«Avatud suhtlemine on see, mida me selle projekti juhtimiselt oleme oodanud ja edaspidi ootame,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles