Kasinus kõigutab Tšehhi valitsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel protestisid Praha tänavail kümned tuhanded kodanikud kasinusmeetmete vastu.
Nädalavahetusel protestisid Praha tänavail kümned tuhanded kodanikud kasinusmeetmete vastu. Foto: SCANPIX

Tšehhi paremtsentristlik valitsus kõigub: ambitsioonikas eelarvekärbete programm lõhestab koalitsiooni, nädalavahetusel protestisid Praha tänavail kümned tuhanded kodanikud.

Peaminister Petr Necas andis oma kolme-partei-koalitsiooni väikseimast liikmest Avalike Suhete Parteist eraldunud rühmitusele tänaseni aega tõestamaks, et neil on olemas vähemalt 10 parlamendiliikme toetus – mis tagaks valitsusele toimiva enamuse 200-liikmelises parlamendis.

Avalike Suhete Partei lõhenes euroala eelarvediili ehk nn fiskaalpakti pärast tekkinud pingete tõttu, enne seda oli erakonda raputanud ühe juhi, Vit Barta süüdimõistmine altkäemaksu võtmises.

Peaminister Necas teatas, et ei kavatse teha koostööd rühmitusega, mis jääb Barta juhtimise alla.

Nüüd üritab osa killustunud erakonnast asepeaministri Karolina Peake juhtimisel Necase valitsuse jätkumiseks vajalikku toetust tõestada.

Kolitsioon on võimul alates aastast 2010. Varajaste valimiste korral tuleksid tõenäoliselt võimule vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid, kes on arvamusküsitluste valguses populaarsemad.

Necas on ohverdanud suure osa oma populaarsusest, sooritades mitmeid maksukergitusi ja hüvitiste kärpeid, hoidmaks järgmise aasta eelarvepuudujääki 3 protsendi piires.

Lisameetmed osutusid vajalikuks pärast seda, kui Tšehhi Vabariigi majanduskasvu numbrid osutusid oodatust viletsamaks – paljuski tänu euroala majandussurutisele, mis on riigi suurim eksporditurg.

«Me ei saa lubada endale populistlikku käitumist. Me peame jätkama vastutustundliku eelarvepoliitika ja puudujäägi kärpimise kursil,» ütles Necas reporteritele pärast laupäevaseid, Tšehhi Vabariigi suurimaid meeleavaldusi riigi kommunismijärgses ajaloos.

Korraldajate hinnangul osales meeleavaldustes ligikaudu 120 000 inimest. Paljud kõlistasid võtmekimpudega, andes valitsusele märku, et aeg on lahkuda – meenutamaks 1989. aasta proteste, mis tõid kaasa kommunistide kukutamise võimult.

Tšehhi Vabariigil on vastutustundliku eelarvepoliitika reputatsioon. Riigivõlg on kõigest 41 protsenti SKTst ning laenukulud madalamad, kui mitmel euroala liikmel.

Kasinusmeetmed on aga vallandanud hirmu, et majandus, mis läinud aasta lõpus kergesse langusse läks, võib veelgi aeglustuda.

Necas ei ole oma poliitiliste ja majandusprobleemidega regioonis üksi.

Slovakkias kukkus euroala päästepakettide pingete tõttu paremtsentristlik koalitsioon, hiljutised valimised võitis vasakpoolne Smer partei.

Poolas on peaminister Donald Tusk silmitsi oma 5-aastase võimuloleku suurimate rahulolematuse ilmingutega – pärast seda, kui ta käis välja majandusreformide programmi, mis muuhulgas suleb maksudest kõrvalehiilimist võimaldavad seadusaugud ning kergitab pensioniiga.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles