Riskikapitalist: kui tahad müüa Hiina turule, siis ära palka Võrust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru
Võru Foto: Andres Treial/Õhtuleht

Kui Eesti ettevõtted  tahavad minna USA või Hiina turule, peaks ka esindaja sihtturult palkama, rääkis Eesti USA riskikapitali kogemusega ettevõtja Yrjö Ojasaar Pärnu finantskonverentsil.

«Kui sa tahad Hiinas müüa, siis sa ei saa Võrus palgata ja kõik nädalavahetused Kaberneemes veeta,» rääkis Ojasaar.

Eestis leiavad ettevõtjad tema sõnul kliente vanade tuttavate, sõprade, koolikaaslaste ja laste koolikaaslaste kaudu kuid on üllatunud, kui neile soovitatakse täpselt sama moodi leida kliente ka Hiinas või USAs. Selleks peaks palkama koha peal inimese, kes tunneb kohalikku keelt, kohalikke kombeid ja olusid ja kes on õigete inimestega koos koolis käinud ja kelle lapsed käivad trennis tulevaste klientide lastega.

«Ettekujutus, et Eesti ettevõte saabki Eestisse jääda ja neid juhte siia tuua on naiivne. Meil ei ole mõtet Taiwani või Hong Kongi inimest Oulusse või Tallinnasse tuua. Nende väärtus ongi just see, et nad tunnevad kohalikku turgu ja keelt. »

«Las nad olla seal staarid,» rääkis Ojasaar ja lisas, et Eesti ettevõtete juhid ei julge või ei taha oma ülesandeid delegeerida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles