Küberkuriteos kahtlustatav Ivanov astus USAs kohtu ette

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberkurjategijad ei tunne riigipiire. Võimalike ohtude eest tuleb ennast kaitsta.
Küberkurjategijad ei tunne riigipiire. Võimalike ohtude eest tuleb ennast kaitsta. Foto: Liis Treimann

Eile pärastlõunal jõudis New Yorki 27-aastane eestlane Anton Ivanov, keda kahtlustatakse enam kui 4 miljoni arvuti nakatamises pahavaraga.

Ivanov on üks seitsmest Eesti ja Vene päritolu mehest, kellele esitati möödunud novembris süüdistus massiivses internetipetuskeemis. Mees saabus USAsse eile pärastlõunal ning astus ka kohe kohtu ette, vahendab välismeedia.

Kahtlustuse järgi organiseeris Vladimir Tšaštšin 2007. aastast kuni 2011. aastani pahavara väljatöötamist ja levitamist ning selle kasutamise tulemusena saadud kriminaalse tulu varjamist.

DNSChangeri-nimeline pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite seadeid ning suunata arvuti kasutaja pahavara haldaja etteantud internetilehtedele. Selle tegevuse tulemusena asendati arvuti kasutaja külastatud veebilehtedel näitamiseks mõeldud reklaam teiste reklaamiandjate omaga.

Samuti asendasid kurjategijad arvuti kasutaja sooritatud internetiotsingute tulemustes olevaid linke eesmärgiga suunata kasutajad nende määratud veebilehtedele. Riigiprokuratuuri andmeil töötati pahavara välja peamiselt Eestis.

Pahavara leiti 100 riigi arvutitest, sh ka NASA omadest.

Ivanovi ootab süüdimõistmise korral kuni 85-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles