Taani pankur: finantsmaailm on kasvanud liiga keeruliseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Taani sotsiaalselt vastutustundliku panga Merkur esindaja Lars Pherson märkis Pärnu finantskonverentsil, et  prognoosimine on keeruline sellepärast, et finantsmaailm on kasvanud liiga keeruliseks.

Ka pank võiks ja peaks tema sõnul olema vastutustundlik ja keskenduma tehingute asemel suhete loomisele. «Raha on vahend ühiskonna mõjutamiseks. Pank on viis, kuidas seda mõju suurendada,» selgitas  Pherson panga filosoofiat, mille loomisele ta 30 aastat tagasi kaasa aitas.

Merkuri panga eesmärk on rahastada ainult tehinguid reaalmajanduses ja ka seal peab tegemist olema jätkusuutliku ja vastutustundliku ettevõtmisega. Rahastatakse mahepõllumajandust ja -toidutootmist, taastuvenergia tootmist, haridus- ja kultuuriprojekte.

«Võibolla on ka sektoreid, kus ei ole võimalik panustada üldisesse heaollu, relvatööstus näiteks. Aga enamikes valdkondades, kui me asja üle järele mõtleme, on ju iga äri eesmärk rahuldada inimeste soove ja vajadusi,» rääkis Pherson ja lisas, et tegelikult ei ole majanduse mootor mitte raha, vaid uued ideed.

Tema sõnul on väga oluline minna tagasi panganduse juurte juurde ja tagada, et pank aitaks kogukonnal toimida. «Tavaliselt arvatakse, et vastutustundlik äri tähendab lisakulu. Aga meie näeme asja teisiti, me ei saa endale lubada mitte olla vastutustundlikud. Vastutustundetu käitumine toob lisakulu, keegi teine peab selle eest maksma ja see paiskab kogu süsteemi segamini.»

«Näiteks on reostav tootmine viidud Hiina, aga me saame kogu selle kulu endale kliimamuutusena tagasi,» tõi  Pherson näite.

Kui asi puudutab rahvastikku, maavarasid, energiavaru siis on tema kinnitusel ka täna täiesti võimalik 20 aastat tulevikku vaadata, ainult finantsmaailm segab seda, kuna süsteem on muudetud väga keeruliseks.

«Majandus tähendab varade kasutamist, raha on ainult midagi, mille inimene on välja mõelnud, et kauplemine lihtsam oleks. Peaksime minema tagasi panganduse juurte juurde. See peaks teenina ühiskonda, inimesi, mitte teist pidi.»

1982 aastal loodu pangal on täna 75 töötajat ja 19 000 klienti. Pank kasvab aastas keskeltläbi 15-25 protsenti aastas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles