Andres Sutt läheb EFSFi juhi nõunikuks

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sutt
Andres Sutt Foto: Liis Treimann

Eesti Panga endine asepresident Andres Sutt asub Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) tegevjuhi nõunikuks. «Juuni teisest poolest olen Luxembourgis EFSFi presidendi Klaus Reglingi vanemnõunik,» ütles Sutt. «Olen väga rahul.»


Praegu on Sutt Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) Põhja-Balti valijaskonna (sinna kuuluvad lisaks Eestile veel Island, Leedu, Läti, Norra, Rootsi, Soome ja Taani) kontori vanemnõunik. Aastatel 2001–2009 oli ta Eesti Panga asepresident.

Mullu suvel kandideeris Sutt Eesti Panga presidendiks, kuid jäi napilt alla Maailmapanga Hiina osakonna peaökonomistile Ardo Hanssonile. Pole saladus, et paljud mõjukad inimesed on Eesti Panga nõukogu valikus pettunud ja näeksid heameelega just teda Estonia puiesteel asuva keskpanga maja nurgakabinetis.

Sutt kinnitas, et talle pakuti Reglingi nõuniku kohta, kasuks tuli tema varasem kogemus keskpangas ja IMFis. «Mind ootab huvitav töö,» kinnitas ta. «Hästi palju tuleb suhtlemist IMFiga, aga ka teiste riikidega väljaspool Euroopat.»

EFSF on seni rahastanud kolme euroala riigi, Iirimaa, Portugali ja Kreeka abiprogramme. Fondi laenuvõime on kuni 440 miljardit eurot ja esialgse kava järgi jääb EFSF tegutsema aktiivselt kuni järgmise aasta keskpaigani. Fond emiteerib abiprogrammide rahastamiseks võlakirju, mida müüb aktiivselt kogu maailmas.

«Laias laastus on teemad, millega tegelema hakkan, teada,» lausus Sutt. Ta kinnitas ka, et uus töökoht on Eestile lähemal, huvi Eesti asjade vastu pole kadunud.

Kui riigikohus peaks leidma, et Eesti liitumine Euroopa stabiilsusmehhanismiga (ESM) pole põhiseadusega vastuolus, siis ootab Eesti rahandustegelasi mõjukas ametikoht ka seal. Iga liikmesriik saadab ESMi juurde alalise esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles