Eesti-Vene piiripunktid muutuste ootuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Liis Treimann

Venemaale pääsemiseks kuluv aeg lüheneb, kui tolliametnike infovahetus suureneb ja Venemaa söandab praeguse totaalse kontrolli asendada kas või osaliselt riskipõhise kaubakontrolliga, kirjutab Äripäev.

Esimest korda peetud riigikontrolli ja Venemaa Föderatsiooni Kontrollikoja piiriületuse paralleelaudit annab tolliametnike koostöö tihenemisele lootust, ometi pole selge, millal see juhtub.

«Uks on irvakil ja midagi sealt paistab,» kommenteeris maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna peaspetsialist Vello Valm, kes Eesti tolli poolt auditisse oma panuse andis.

Samas erineb Eesti ja Vene poolel toimuv kaubakontroll nagu öö ja päev, kuna siinpool piirdutakse riskipõhise kontrolliga ja ametnikud avavad vaid «kahtlasi» saadetisi, kuid tollimaksude kogumisele orienteeritud Venemaa piiripunktides võetakse eranditult lahti kõik kaubakoormad, selgub auditist.

Ehkki seda pole auditiaruandes otsesõnu kirjas, jääb dokumendist kumama, et Venemaal on vähe usaldust mitte Eesti, vaid teiste ELi riikide ning ka enda siseriiklike kontrolliinstitutsioonide vastu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles