Rootsi valitsus langetas tänavust majanduskasvu ootust

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi rahandusminister Anders Borg.
Rootsi rahandusminister Anders Borg. Foto: Liis Treimann

Valitsuse värske prognoosi kohaselt kasvab meie ühe peamise kaubanduspartneri Rootsi sisemajanduse kogutoodang (SKT) sel aastal vaid 0,4 protsenti ja tuleval aastal 3,3 protsenti.

Rahandusminister Anders Borgi vastutusalas koostatud sügisene prognoos nägi selleks aastaks 1,3-protsendilist kasvu ning tuleval aastal 3,5 protsenti.

2014. aastal peaks majandus prognoosi kohaselt kasvama 3,7 protsenti ning 2015. ja 2016. aastal vastavalt 3,6 ja 3,2 protsenti, vahendab Rootsi E24.

Tööpuudus peaks tänavu olema 7,8 protsenti ning tuleval aastal 7,7 protsenti. 2014. aastal peaks tööpuudus vähenema 6,9 protsendile ning sealt edasi järgnevatel aastatel vastavalt 5,7 ja 5,2 protsendile.

Rootsi konjunktuuriinstituut prognoosis märtsis samuti tänavuse kasvu aeglustumist 0,4 protsendini ning ka järgmise aasta kasv peaks nende hinnangul piirduma 2,5 protsendiga.

Valitsuse prognoos näeb selleks aastaks 1,2-protsendilist inflatsiooni, tuleval aastal peaks näitaja olema 1,3 protsenti.

Swedbanki analüütik Cecilia Hermansson tõdes, et selle aasta prognoosid vastavad ootustele, kuid tuleva aasta suhtes on valitsus liiga optimistlik. «Euroopas on tõsised probleemid ja neid ei suudeta aastaga lahendada. Väga vähesed analüütikud julgevad nii optimistlikud olla,» lausus Hermansson, kelle sõnutsi on ka ebatõenäoline, et tööpuudus valitsuse loodetud tempos kahaneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles