Terve põlvkond investoreid võib vältida euroala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Fondihaldurite ja pankurite sõnutsi on euroala riigivõlaturud kaotanud tohutul hulgal investoreid. Võimalik, et terveks põlvkonnaks.

Investorite «kadunud põlvkonda», kes väldivad euroala selle kõrgete võlatasemete ja majandusmurede tõttu, kuuluvad mõned maailma suurimad eraviisilised fondihaldurid nagu BlackRock ja Pimco, samuti riiklikud varafondid.

Ning juttu ei ole siin sugugi üksnes väikestest perifeeriamaadest, vaid ka suurtest riikidest nagu Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania.

Hinnanguliselt on rahvusvahelised investorid viimase kahe aastaga tõmmanud euroalast välja ligikaudu 100 miljardit eurot.

RBC Capital Marketsi Euroopa strateeg Peter Schaffrik ütles: «Euroala riigivõlakirjade turud on igaveseks muudetud.»

«Investorite baas on väiksem ning paljude rahvusvaheliste investorite tagasipöördumist ei ole ilmselt oodata pikemat aega. Võimalik, et nad on kaotatud terveks põlvkonnaks [ca 25 aastaks],» ütles ta.

Sellist murettekitavat trendi rõhutab ka keskpankade info.

Hispaania, mida peetakse euroala meeleolude tuulelipuks ja kaalukeeleks, on kogemas rahvusvaheliste riigivõlakirjahoidjate osakaalu järsku langust.

Hispaania keskpanga andmetel on rahvusvaheliste võlakirjahoidjate protsent kukkunud jaanuari lõpu seisuga 33 peale. 2010. aastal oli vastav näitaja 44 protsenti.

Samasugust trendi võib täheldada Prantsusmaa ja Itaalia puhul, kuigi keskpankade saadaolevad andmed on natuke vanemad.

Prantsuse riigivõlakirjade osas langes rahvusvaheliste investorite protsent 2011. aasta lõpuks 65 protsendi peale – 2010. aasta 71 protsendi pealt.

Itaalia puhul kukkus vastav protsent 52 juurest (2010. aastal) 2011. aasta septembriks 49 protsendile.

Pankurid, kes näevad riigivõlakirjade voogusid, ütlevad, et viimasel ajal on see trend võimendunud – samas taktis Hispaania, Itaalia ja Prantsuse riigivõlakirjade tootluste tõusuga.

Hispaania riigivõlakirjade tootlused on hüpanud ligi 6 protsendi peale, alates märtsi algusest on tõusu tulnud enam kui protsendi jagu.

Itaalia ja Prantsuse tootluste hüpped on olnud vastavalt üle poole protsendi  ja ligikaudu neljandik protsenti.

Kuid juba enne seda, kui tootlused märtsis tõusma hakkasid, kasutasid paljud rahvusvahelised investorid võimalust müüa perifeeria riigivõlakirju – pärast aasta alguse rallit, mille vallandas EKP üle 1 triljoni eurone soodsate 3-aastaste laenude kampaania.

Investec Asset Managementi fikseeritud tuluga väärtpaberite osakonna juhataja John Stopford ütles: «Me oleme vältinud euroala perifeeria võlakirjaturgusid, kuna paljud kliendid on kaotanud usalduse selle piirkonna suhtes.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles