Sarkozy ründas Financial Timesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Prantsuse president Nicolas Sarkozy ründas teravalt Financial Timesi ja süüdistas ajalehte reeglitevaba «anglosaksi» liberalismi propageerimises, kaitstes oma üleskutseid kehtestada Euroopas karmimaid kaubandus- ja piirikontrolle.

Sarkozy, kes seisab 22. aprillil silmitsi presidendivalimiste esimese raundiga, lajatas FT pihta neljapäevaõhtuses telesaates, kui temalt küsiti mida ta arvab antud ajalehe juhtkirjast, kus tervitati sotsialstistide kandidaadi ja Sarkozy põhirivaali François Hollande’i üleskutset panna paika Euroopa kasvustrateegia.

«FT... on alati pooldanud ja kaitsnud anglosaksi mudelit, pidades prantslasi parandamatuteks ning et meie saaksime paremini hakkama, kui võtaksime üle anglosaksi mudeli. Kui FT minuga ei nõustu, siis ma olen väga õnnelik, kuna ma loomulikult ei nõustu nendega,» ütles ta.

«FT on juba aastaid öelnud, et maailma jaoks oleks lahendus see, kui pole ei seadusi, ei reegleid ega eeskirju. Mina usun täpselt vastupidist. FT ütleb, et me peaksime käituma täpselt nagu Britannia, mis on palju hullemas majanduslikus seisus kui meie. Ma olen rõõmus võimaluste üle õppida, kuid mitte neilt ja mitte sellisel viisil.»

Sarkozy oli selgelt ärritunud selle üle, et FT näis pakkuvat teatud toetust Hollande’ile, keda tema on kritiseerinud kava eest vaadata taas üle euroala uus eelarvediil (nn fiskaalpakt) ning lisada sellesse kasvumeetmeid.

President on üritanud näidata, et Hollande’i poliitika, mis hõlmab tervet rida uusi maksusid ja kuluettepanekuid, on vastutustundetu. Ta kordas eile oma hoiatusi, et sotside liidri valimise korral võib finantsturgudel tekkida «usaldusprobleem».

Lõppeval nädalal on turud muutunud väga murelikuks Hispaania pärast ning Sarkozy on korduvalt rõhutanud, et Prantsusmaa võib sattuda samasuguse surve alla, kui valituks peaks osutuma Hollande.

Sarkozy on juhtinud tähelepanu ka sellele, et tema juhtimise all on Prantsusmaa eurokriisile paremini vastu pidanud, kui sellised riigid nagu Hispaania ja Kreeka.

Hollande kinnitab, et jääb truuks eelarvepuudujäägi kärpimise lubadustele, kuid rõhutab, et käsikäes sellega peavad rakenduma ka kasvumeetmed.

Sarkozy on arvamusküsitluste valguses sotside liidrist jätkuvalt maas. Nelja hiljutise küsitluse järgi on presidendi kampaania hoog raugenud. Neli küsitlust andsid Hollande’ile 54-57 protsenti populaarsust – selge edumaa enne 6. mail toimuvat otsustavat teist «üks-ühe-vastu» vooru.

Eemise nädalaga võrreldes on Hollande’i edumaa kergelt kasvanud.

Neljapäevases telesaates kordas Sarkozy oma lubadusi tugevdada Euroopa välispiire, et kärpida immigratsiooni. Ühtlasi nõudis ta taas, et Euroopa Liit piiraks ligipääsu oma turgudele, kuni riigid avavad ka omaenda turud.

«Ma olen FT ja anglosakside vastu, kelle liberalism tähendab seda, et pole ei piire ega barjääre. Ma ei ole nõus selle skandaalse olukorraga, kus Euroopa peab avama kõik oma riiklikud turud ning Aasia ei pea midagi avama,» ütles ta.

FT toimetaja Lionel Barber ütles: «Loomulikult me mõistame, et Sarkozy kandideerib teiseks ametiajaks. FT on alati ja ka edaspidi pühendunud kajastama riike ja nende valimiskampaaniaid õiglasel ja tasakaalustatud moel.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles