Nokia kriis süveneb

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kolmapäev oli Nokiale taas must päev. Mobiilitootja teatas, et mobiiltelefonide tootmise üksuse tegevuskasumi marginaal oli selle aasta esimeses kvartalis miinus kolm protsenti, mis tähendab, et esimeses kvartalis saab Nokia märkimisväärse kahjumi.


Lisaks hoiatas mobiilitootja, et ka teise kvartali kahjum on sama suur või isegi suurem. Varem oli ettevõte lubanud, et mobiiltelefonide tootmise marginaal tuleb nullilähedane või kerges plussis.

Liiga kallid telefonid

Nokia aktsia hind kukkus kolmapäeval 14,5 protsenti, eile lisandus sellele veel kuus protsenti. «See on katastroof,» ütles Bloombergile Saksamaa suurpanga WestLB analüütik Thomas Langer.

Esimeses kvartalis müüs Nokia 1,7 miljardi dollari eest 12 miljonit nutitelefoni, mis on 50 protsenti vähem kui eelmisel aastal, teatas ettevõte. Uusi, Windows Phone’i operatsioonisüsteemil jooksvaid telefone müüdi üle kahe miljoni keskmise hinnaga 220 eurot tükk.

«Probleem on arvatavasti vanade telefonidega, operatsioonisüsteemil Symbian jooksvatega,» ütles Jyske Banki analüütik Robert Jakobsen. «Ma oletan, et Symbiani kallid telefonid ei müü hästi.»

Telefonide müügi arvu poolest oli Nokia veel eelmise aasta lõpus maailma suurim, kuid nende turuosa sulab nagu kevadine lumi. Kui veel viis aastat tagasi oli Nokia turuosa 40 ja kaks aastat tagasi 31 protsenti, siis eelmise aasta neljandas kvartalis oli see analüüsikeskuse Gartner andmetel kahanenud 23 protsendile.

Analüütikute hinnangul läks Samsung esimeses kvartalis Nokiast mööda ja tõusis turuliidriks. Bloombergi kogutud prognooside järgi müüs Lõuna-Korea tööstushiid esimeses kvartalis 92 miljonit telefoni. Nokia teatas, et müüs nuti- ja kõnetelefone kokku 82 miljonit.

Ka lihtsamate ehk nn kõnetelefonide müük läheb oodatust kehvemini. Seni oli Nokia kindel, et Hiinas, Indias ja teistes arenevates piirkondades on ta endiselt turuvalitseja, nüüd siis selgus, et konkurendid suruvad neid välja ka selles sektorist.

Odavaid telefone müüs Nokia esimeses kvartalis 71 miljonit ja käive oli 2,3 miljardit eurot võrrelduna 84,3 miljoni telefoni ja 3,4 miljardi euroga aasta tagasi.

Nokia tegevjuhi Stephen Elopi sõnul oli ta üllatunud, et Android-telefonide tootjad tõid arenevatele turgudele odavaid nutitelefone ja kallimaid kõnetelefone nii kiiresti, ning ta lisas, et ettevõte on konkurentsis püsimiseks valmis hindu muutma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles