Veskimägi: gaasituru avamine ei tõsta hinda

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Peeter Langovits

Eleringi juht Taavi Veskimägi ütles, et gaasituru avamine ei tõsta hinda, sest paralleelselt gaasitorude lahutamisega tegeleb valitsus ka LNG terminali rajamisega.

«See on jama, et valitsus tegeleb ainult gaasitorudega,» ütles Veskimägi. «Valitsusel on terve meetmete pakett gaasituru avamiseks, sealhulgas LNG terminali rajamine Muugale.»

Veskimäe sõnul peaks LNG terminal Muuga sadama idaosas valmima aastail 2017-2018. Terminali maksumus on umbes 350 miljonit eurot, see on mõeldud regionaalse terminalina.

Veskimägi lisas, et selle aasta augustis valmib Euroopa Komisjoni analüüs, mis valib Balti riikide regionaalse terminali asukoha. Viimasest sõltub Euroopa Liidu toetus terminalile.

Veskimägi märkis, et kui Euroopa Komisjon ei vali Muugat regionaalseks terminaliks, siis ehitab Elering Tallinna külje alla kohaliku tähtsusega terminali. Peale laevakütuse loodab Elering hakata veeldatud maagaasi kasutama ka väikestes katlamajades, mis praegu põletavad põlevkiviõli.

«Jama on väide, et gaasituru arendamine tõstab gaasihinda,» lausus Veskimägi. «See on tõsi, et LNG pole alati odavam toru pidi liikuvast maagaasist, kuid kas iseseisva riigi gaasihind peaks põhinema headel suhetel Venemaaga?»

Veskimägi lisas, et veeldatud maagaasi terminal annab Eestile läbirääkimisjõudu, et Gazpromilt paremat gaasihinda kaubelda.

Veskimägi esines Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu aastakonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles