Hispaania peaminister: lõpetage meie süüdistamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy Foto: SCANPIX

Hispaania peaminister Mariano Rajoy pani Euroopa liidritele tungivalt südamele lõpetada tema riigi süüdistamine ning teha koostööd euroala tugevdamise nimel.

«Meil kõigil on omad probleemid,» ütles ärritunud Rajoy eile paremtsentristliku Popular partei koosolekul, sihtides oma märkustega Itaalia peaministrit Mario Montit ja Prantsuse presidenti Nicolas Sarkozyd.

«Meie Hispaanias üritame enda omi lahendada ja euroala aidata, ja me ootame, et ka teised teeksid sama ja oleksid oma sõnadega ettevaatlikud. Meil kõigil on suur vastutus. Me kõik tahame tugevat Euroopat ja tugevat eurot.»

Nimepidi Rajoy Montit ega Sarkozyd ei nimetanud, kuid viitas «mõnede Euroopa liidrite väljaütlemistele».

Monti on süüdistanud Hispaaniat hiljutistes euroala võlakirjahindade kukkumistes.

Konservatiivist Sarkozy on aga kasutanud Hispaaniat, mida kuni detsembrini valitsesid sotsialistid, kui näidet vasakpoolsete viletsatest juhtimistavadest. Sarkozyl on käimas kampaania sotsist rivaali François Hollande’i vastu.

Hispaania ja Itaalia riigivõlakirjade hinnad kukkusid teisipäeval järsult, 10-aastaste Hispaania võlakirjade tootlused käisid ära ülalpool 6 protsendi piiri.

See oli vaid 1 protsent alla 7 protsendi, mida vaadeldakse kui potentsiaalset Kreeka, Iiri ja Portugali stiilis abipaketi päästikut.

Eile andis olukord turgudel mõnevõrra järele ning Rajoy eitas jõuliselt Hispaania abivajadust.

«Hispaaniaga niimoodi ei ole, ega saa kunagi olema. Seda ütlen ma selge sõnaga,» ütles Rajoy. «Ning selleks palun ma ülimat taktitunnet ja vastutustunnet... Mis on hea Hispaaniale, on hea ka euroalale.»

Eile avaldasid Rajoy pingutustele eelarvedefitsiiti kärpida avalikult toetust nii Saksa, Prantsuse kui Euroopa Komisjoni ametnikud.

Rajoy värskeim samm riigitulude tõstmiseks oli keelata üle 2500 euro ulatuvad sularahas äritehingud – osana laiemast maksupettuste vastasest kampaaniast, mis peaks tänavu tooma sisse enam kui 8 miljardit eurot.

Hispaania varimajandus on suur: ühe hiljutise rehkenduse valguses on selle väärtus ligi viiendik sisemajanduse kogutoodangust.

Äritehingutes ja kinnisvara ostudel on sageli kasutatud suuri, ka 500-euroseid kupüüre.

Valitsus on juba kuulutanud välja plaani pakkuda amnestiat, mille alusel on võimalik must raha maksuparadiisidest ja mujalt tagasi tuua – ilma küsimusi esitamata.

Vastutasuks tahab riik 8-10 protsenti «seadustatud» rahast. Valitsus loodab, et teenib niiviisi tänavu vähemalt 2,5 miljardit eurot.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles