Prantsuse noorus on pöördumas paremale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Foto: SCANPIX

Noored Prantsuse valijad on rõhutanud oma vaenulikkust põhivoolu poliitikute vastu: enam kui veerand neist eelistaks näha järgmise presidendina paremäärmusliku Rahvusrinde liidrit Marine Le Peni.

Värske küsitluse valguses väidab 26 protsenti 18-24 aasta vanuseid prantslasi, et nende hääled saab Le Pen, kes kandideerib euro-, immigratsiooni- ja islamivaenuliku programmiga.

CSA poolt ajalehe Le Monde’i tellimusel teostatud uuring on eriti valusaks hoobiks sotsialistide esinumbrile François Hollande’ile, kes on avalikult asunud noori valijaid püüdma.

Kui Le Peni populaarsus 18-24 aastaste seas on alates läinud aasta lõpust kahekordistunud, siis Hollande’i protsendid on sama ajaga kukkunud 39 juurest vaid 25 peale.

Nagu ka paljudes teistes Euroopa riikides, kogevad võlakriisi valu ennekõike Prantsuse noored: noorte töötus oli 2011. aasta lõpuks tõusnud juba 22,4 protsendi peale.

Üldkokkuvõttes on Le Peni reiting jäänud aga pidama 15-16 protsendi tasemele – pärast seda, kui märgatava parempöörde sooritas ka president Nicolas Sarkozy, kes on pidanud seeria «jutlusi» turvalisuse, immigratsiooni ja protektsionismi teemadel.

Sarkozy on ühtlasi üllitanud mitut noortele suunatud meedet. Muuhulgas looks ta heameelega «noortepanga», kust noored ettevõtjad laenu saaksid võtta.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles