Isejuhtivad autod tulevad pigem varem kui hiljem

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isejuhtiva Volkswageni katsetamine Saksamaal 2010. aastal.
Isejuhtiva Volkswageni katsetamine Saksamaal 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Isejuhtivad autod võivad olla lähemal kui arvatakse. Cadillacil peaks juba sel aastal välja tulema kaks kõrgtehnoloogilist mudelit, mis heidavad pilgu autode tulevikku, kirjutab Fortune.

Terve rida uusi sensoreid, hoiatusi ja automaatkontrollseadeid hoitavad juba praegu juhte ohtlike situatsioonide eest, mis aitavad õnnetusi ära hoida, kinnitab USA autotootja General Motors. Kui sellised süsteemid kombineerida navigatsiooniseadmete ja otsuseid vastu võtvate algoritmidega, on autotootja inseneride arvates isejuhitavad autod valmistatavad. General Motorsi hinnangul võivad «poolautonoomsed» autod olla saadaval juba kümnendi keskel ning kaugemale arendatud versioonid kümnendi lõpus.

Ehkki ohutusseadmed ei ole võluvitsad, pakuvad nad tuge juhtidele, kelle tähelepanu hajutavad telefoni kasutamine, kohvi joomine või lastega pragamine.

«Muidugi on vaja veel lahendada palju küsimusi, eriti see, kuidas hoida juhi tähelepanu tingimustes kui üha enam autode funktsioone muutuvad automaatseks,» ütles ettevõtte arengu- ja uurimistööde juht Alan Taub. «Autonoomne auto on üsna reaalne ja lähemal, kui enamik inimesi arvab,» lisas ta.

Audi ütles jaanuaris Las Vegases toimunud tarbeelektroonika messil, et arendab aktiivselt ja soovib kümnendi keskel või lõpus pakkuda süsteemi, mis võimaldab aeglase ja tiheda liikluse tingimustes lülitada auto ümber poolautomaatsele režiimile, mis hoiab auto sobiva kiirusega kindlal sõidureal ning ei sõida otsa teistele autodele.

Nevada osariik on esimene osariik USAs kes on kohandanud seadused nii, et need juhita autod võiksid sealsetel teedel sõita.

Üks tuntumaid ettevõtteid, kes katsetab isejuhtivaid autosid, on Google.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles