Eesti Pank: märtsi hinnatõusu peamine põhjus tubakatooted ja mootorikütused

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsikuu hinnatõusu üks peamisi põhjustajaid oli mootorikütuste kallinemine.
Märtsikuu hinnatõusu üks peamisi põhjustajaid oli mootorikütuste kallinemine. Foto: Priit Simson

Märtsi hinnatõusu peamisteks teguriteks olid tubakatooted ja mootorikütused, märkis Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar märtsikuu tarbijahinnaindeksi kommentaaris.

Tubakatooted kallinesid veebruariga võrreldes 7,6 protsenti ja mootorikütused 2,9 protsenti.

«Tubakatoodete hindu mõjutasid jaanuaris jõustunud kõrgemad aktsiisimäärad. Nafta hinnatõus võis muude tegurite hulgas olla põhjuseks ka lennupiletite kallinemisel,» tõdes Soosaar.

Alusinflatsioon, mis kajastab peamiselt sisemaiseid hinnasurveid, püsis Soosaare sõnutsi aasta võrdluses märtsis 2 protsendi juures. Oluliseks teguriks oli tema sõnul jätkuvalt sideteenuse odavnemine, mis ulatus aastavõrdluses 8,3 protsendini.

Soosaar märkis, et tööturult lähtuva hinnasurve tugevnemist oli siseturule orienteeritud teenustest märgata kinnisvaraklastris.

Tarbijahinnaindeks tõusis statistikaameti teatel märtsis veebruariga võrreldes 1 protsendi võrra ning mulluse märtsiga võrreldes 4,4 protsenti. Euroala inflatsioon aeglustus esialgse hinnangu kohaselt 2,6 protsendini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles