Läti konkurentsiamet võtab munaturu luubi alla

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad.
Munad. Foto: SCANPIX

Lätis on munade hind kerkinud 40 protsenti ja riigi konkurentsiamet plaanib munade turu tõsise jälgimise alla võtta, vahendab Läti majandusleht Dienas Bizness.

Lõunanaabrite konkurentisameti juht Inita Kabanova tõdes, et seni kuni tootjad hinnastamises omavahelisi kokkuleppeid ei sõlmi, ei saa ka riik hinnakujunemise protsessi sekkuda.

«Hinnatõusul võivad olla objektiivsed põhjused, nende seas näiteks tootmiskulude kasv. Samuti võib hinnatõusu kaasa tuua kasvanud nõudlus,» rääkis Kabanova Läti majanduslehele. «Kahjuks võib hinnatõusu põhjus olla ka mingi kauba ümber kerkinud ažiotaaž nagu juhtus tatraga,» selgitas ta, märkides, et erinevalt tatrast ei säili munad kaua. « Seetõttu on hinnatõusu parim vastane tark ostja, kes ei lähe paanikaga kaasa ega torma kaupa kokku ostma,» lausus ta.

2004. aastal tuvastas Läti konkurentsiamet munatootjate kartellileppe ning trahvis 11 tootjat mitmete tuhandete lattide suuruse trahviga.

Läti majandusleht toonitab, et kuigi tootjad toovad hinnatõusu põhjuseks aasta algusest jõustunud Euroopa Liidu reeglid, oli nende reeglite jõustumine teada viimased kümme aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles